Smoked Soy Marinated Eggs Recipe
To prepare this Smoked Soy Marinated Eggs Recipe, I only cold smoke one of the items, such as only the eggs. As a result, the smoke from that one item will infuse into the pickling solution. Besides, it will add a smokey flavor to everything. If you smoke all of the ingredients, you may find the smoke flavor overwhelming. I smoke my eggs for two hours using pecan. Use 1 hour 20 minutes of hickory. The more vinegar and the longer the eggs stay in the pickling solution, the more “rubbery” the egg whites will get.
Ingredients
6 Duże jajka
5 obranych ząbków czosnku
3 suszone chilli de árbol lub 1 łyżeczka. zmielone płatki czerwonej papryki
¾ szklanki sosu sojowego
3 łyżki mirin (słodkiego japońskiego wina ryżowego)
2 łyżki niesezonowanego octu ryżowego
Prażone nasiona sezamu (do podania; opcjonalnie)
Preparation
Zrób to wcześniej: Jajka można marynować 2 dni wcześniej. Przykryj i ostudź.
Delikatnie włóż jajka do dużego rondla z wrzącą wodą. Gdy woda ponownie lekko się zagotuje, gotuj przez 7 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś do miski z lodowatą wodą i odstaw do ostygnięcia na 2 minuty (jajka mogą być jeszcze trochę ciepłe). Wyjmij jajka z wody z lodem i obierz.
W międzyczasie w średnim rondlu zagotuj czosnek, chili, sos sojowy, mirin, ocet i 2 szklanki wody. Zredukować ciepło; gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać jajka. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.
Przed podaniem odsącz jajka, pokrój je na ćwiartki i w razie potrzeby posyp sezamem.
Im dłużej pozwolisz im usiąść, tym więcej nabiorą smaku, ale jeśli masz tylko godzinę, podawaj ćwiartki jajek z odrobiną płynu marynującego skropionego dla dodatkowego smaku.