Wędzony Kiełbasa i krewetki Przepis na gumbo
Ten przepis sprawia, że pikantna kolacja z owoców morza pełna smaku z wędzonej kiełbasy. Podawać nad ryżem.
Ingredients
½ Kubek oleju
½ szklanka mąki
1 cebula - pokrojona w kostkę
1 Zielona papryka – wydrążona i pokrojona w kostkę
3 Łodygi selera – pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku - posiekane
1½ funt wędzonej kiełbasy - pokrojonej w plasterki
2 szklanki pokrojonej w plasterki okry
8-10 szklanek bulionu wołowego (bulion z kurczaka, warzyw lub wywar z owoców morza również będzie dobry)
1 puszka (28 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów
1 łyżka soli
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczka pieprzu cayenne
½ Łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 funt krewetek – obranych i oczyszczonych
Gotowany ryż
Preparation
Z oleju i mąki przygotuj średnio ciemną zasmażkę. Dodaj olej do garnka i podgrzej na średnim/małym ogniu. Dodawaj po trochu mąkę i gotuj, ciągle mieszając, aż zasmażka stanie się gładka i pozbawiona grudek. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zasmażka osiągnie kolor orzecha laskowego.
Dodaj cebulę, pieprz i seler i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Dodać wędzoną kiełbasę i okrę. Gotuj, często mieszając, przez kolejne 8-10 minut.
Dodać bulion, pomidory i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do wrzenia. Gumbo gotuj na bardzo małym ogniu przez około 1–2 godziny
Około 20-30 minut przed podaniem dodaj krewetki.
Włóż gumbo do miski i na wierzch lub dodaj kilka łyżek ryżu.