Smoked sausage and shrimp gumbo

Wędzony Kiełbasa i krewetki Przepis na gumbo



Ten przepis sprawia, że ​​pikantna kolacja z owoców morza pełna smaku z wędzonej kiełbasy. Podawać nad ryżem.

Ingredients

½ Kubek oleju

½ szklanka mąki

1 cebula - pokrojona w kostkę

1 Zielona papryka – wydrążona i pokrojona w kostkę

3 Łodygi selera – pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku - posiekane

1½ funt wędzonej kiełbasy - pokrojonej w plasterki

2 szklanki pokrojonej w plasterki okry

8-10 szklanek bulionu wołowego (bulion z kurczaka, warzyw lub wywar z owoców morza również będzie dobry)

1 puszka (28 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów

1 łyżka soli

2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczka pieprzu cayenne

½ Łyżeczka mielonego białego pieprzu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 funt krewetek – obranych i oczyszczonych

Gotowany ryż

Preparation

Z oleju i mąki przygotuj średnio ciemną zasmażkę. Dodaj olej do garnka i podgrzej na średnim/małym ogniu. Dodawaj po trochu mąkę i gotuj, ciągle mieszając, aż zasmażka stanie się gładka i pozbawiona grudek. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zasmażka osiągnie kolor orzecha laskowego.

Dodaj cebulę, pieprz i seler i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Dodać wędzoną kiełbasę i okrę. Gotuj, często mieszając, przez kolejne 8-10 minut.

Dodać bulion, pomidory i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do wrzenia. Gumbo gotuj na bardzo małym ogniu przez około 1–2 godziny

Około 20-30 minut przed podaniem dodaj krewetki.

Włóż gumbo do miski i na wierzch lub dodaj kilka łyżek ryżu.