Francuska zupa cebulowa z wędzoną Gouda Przepis
Wędzony ser Gouda działa dobrze z silnymi smakami tej klasycznej francuskiej zupy. Świetna sugestia dla tych zimnych dni zimowych. I jest gotowy za godzinę, jeśli masz już wędzony ser.
Ingredients
¼ Maselnica
5 Duża cebula – obrana i pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżki mąki
⅓ Filiżanka białego wina
8 szklanek bulionu wołowego
Sól i pieprz do smaku
Bagietka francuska pokrojona w 1-calowe plastry
1 ⅓ szklanki wędzonego sera Gouda, startego
Preparation
Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zrumieni i karmelizuje. Często mieszaj. Może to zająć od 40 do 60 minut. W razie potrzeby dolej na patelnię odrobinę wody, aby cebula się nie przypaliła.
Wsypać mąkę i smażyć jeszcze kilka minut.
Stopniowo dodawaj wino i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj zupę przez kolejne 30 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 375°F.
Wlać zupę do 6-8 misek nadających się do pieczenia w piekarniku, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na kromki chleba.
Na każdej misce zupy ułóż kawałek bagietki. Posyp równomiernie startą wędzoną goudą bagietki pomiędzy miskami.
Miseczki z zupą układamy na dużej blasze do pieczenia i ostrożnie wstawiamy blachę do piekarnika. Piec, aż ser się roztopi i zarumieni.
Natychmiast podawaj.
Przez Steve Cylka