Bowl of soup with smoked Gouda

Francuska zupa cebulowa z wędzoną Gouda Przepis



Wędzony ser Gouda działa dobrze z silnymi smakami tej klasycznej francuskiej zupy. Świetna sugestia dla tych zimnych dni zimowych. I jest gotowy za godzinę, jeśli masz już wędzony ser.

Ingredients

¼ Maselnica

5 Duża cebula – obrana i pokrojona w cienkie plasterki

2 łyżki mąki

 Filiżanka białego wina

8 szklanek bulionu wołowego

Sól i pieprz do smaku

Bagietka francuska pokrojona w 1-calowe plastry

1  szklanki wędzonego sera Gouda, startego

Preparation

Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zrumieni i karmelizuje. Często mieszaj. Może to zająć od 40 do 60 minut. W razie potrzeby dolej na patelnię odrobinę wody, aby cebula się nie przypaliła.

Wsypać mąkę i smażyć jeszcze kilka minut.

Stopniowo dodawaj wino i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Gotuj zupę przez kolejne 30 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 375°F.

Wlać zupę do 6-8 misek nadających się do pieczenia w piekarniku, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca na kromki chleba.

Na każdej misce zupy ułóż kawałek bagietki. Posyp równomiernie startą wędzoną goudą bagietki pomiędzy miskami.

Miseczki z zupą układamy na dużej blasze do pieczenia i ostrożnie wstawiamy blachę do piekarnika. Piec, aż ser się roztopi i zarumieni.

Natychmiast podawaj.

Przez Steve Cylka