Utwardzony i Wędzone Żółtka Jaj
Wędzony i słonej peklowany żółtko jajko jest niesamowitym umami bogate przyprawy. Trochę jak twardy ser. I w rzeczywistości, możesz użyć go wszędzie, gdzie można użyć Parmesan. Po prostu ruszaj jędrni bezpośrednio nad makaronem, zup, stekiem lub sałatkami. Nagrodzi Cię pióro-lekkich wiórów, które dodają bogactwo pośladków, gładkiej głębi i cudownie wzmacnianego "jajka" smakiem.
Ingredients
12 żółtek (lub tyle, ile lubisz)
Dużo soli
Wszelkie zioła, przyprawy lub nacierania (do smaku)
Preparation
Metoda:
W niekorozyjnym naczyniu, takim jak szklana lub żaroodporna blacha używana do pieczeni itp., napełnij solą prawie do połowy. Delikatnie potrząśnij tacą, aby rozprowadzić sól.
Za pomocą jajka utwórz równomiernie rozmieszczone wgłębienia w soli.
Nad dużą miską ostrożnie oddziel każde białko od żółtka. Delikatnie wlewaj żółtka, jedno po drugim, do każdego wgłębienia wykonanego na tacy na sól.
Gdy taca będzie pełna, delikatnie posyp solą, aż wszystkie żółtka zostaną przykryte. Umieść pokrywkę lub plastikowe przykrycie na tacy i przygotuj miejsce w lodówce, aby masa stwardniała przez co najmniej 5 lub do 7 dni.
Wyjmij tacę z lodówki i bardzo ostrożnie wyjmij żółtka, układając je na talerzu lub w średniej wielkości misce. Następnie będziesz musiał je opłukać w chłodnej wodzie.
Wytrzyj do sucha i połóż na stojaku (przydadzą się tutaj magiczne maty) i umieść żółtka w wędzarni w temperaturze 60 stopni Celsjusza na 4 godziny z wybranymi Bisquettes. Klon lub olcha będą się dobrze prezentować.
Sprawdź jedno z żółtek po upływie 4 godzin i upewnij się, że środek jest twardy w dotyku. Jeśli tak, to koniec. Jeśli nie, włóż je z powrotem do wędzarni i sprawdzaj co około pół godziny, aż będą gotowe.
Po wystudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez nas do 3 miesięcy. Wędzone i solone żółtka jaj są doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, makaronów, steków lub wszędzie tam, gdzie można użyć twardego sera.
Po prostu zetrzyj je na talerzu!
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now