Wędzone na zimno Diabelskie Jajka
Wędzone diabelskie jajka to zaskakująca odmiana starego klasyka.
Ingredients
4 łyżki majonezu
1 ½ łyżeczki musztardy angielskiej
¼ łyżeczki chili w proszku (lub papryki)
3 krople sosu tabasco
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki świeżo przegotowanej wody
1 łyżeczka płatków soli morskiej (do smaku)
2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
12 dużych jaj
Preparation
Metoda:
Zagotuj duży garnek z wodą, wystarczająco duży, aby pomieścić 12 jajek po bokach, a gdy się zagotuje, delikatnie wrzucaj jajka, jedno po drugim, do wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie ustawić timer na 10 minut.
Przygotuj kąpiel lodową dla jaj. Jeśli nie masz lodu, po prostu umieść garnek pod zimną bieżącą wodą z kranu natychmiast po ugotowaniu. Pozwól jajom całkowicie ostygnąć. Następnie delikatnie obierz jajka i osusz je ręcznikiem papierowym. Jeśli są mokre, kolor dymu nie będzie równomiernie przylegał do jaj.
Przygotuj wędzarnię do użycia z adapterem zimnego dymu i wybierz bisquettes (my użyliśmy chili kminku). Teraz umieść jajka w wędzarni na 2-4 godziny, w zależności od tego, jak bardzo chcesz, żeby były wędzone.
Kiedy skończą palić, przekrój je wzdłuż na połówki. Palcami delikatnie usuń żółtka i umieść je w misce. Wybierz najlepiej wyglądające połówki białek i umieść je na talerzu, gotowe do ponownego napełnienia. Będziesz potrzebować więcej żółtka niż białek, jeśli chcesz, aby były wypełnione powyżej brzegów, więc nie martw się o podjadanie nieidealnych białek w oczekiwaniu na produkt końcowy!
Do miski z ugotowanymi żółtkami dodać majonez, musztardę angielską, sól i paprykę oraz kilka kropli tabasco. Dobrze wymieszaj i rozgnieć widelcem. Jeśli masz blender kielichowy, spróbuj go zmiksować. Dodaj olej i ponownie zmiksuj, aż masa stanie się gęsta i gładka. Na tym etapie możesz spróbować i dodać więcej przypraw, jeśli będą potrzebne. Postępuj powoli, dodając po trochu i smakując w miarę upływu czasu.
Jeśli masz rękaw do wyciskania, użyj dyszy gwiazdowej, ale w razie potrzeby wystarczy woreczek Ziplock. Wlać łyżką mieszaninę, umieszczając ją aż do dna torby. Teraz napełnij wydrążone białka masą żółtkową w rękawie cukierniczym.
Posypać lekką szczyptą chili (lub papryki) i udekorować szczypiorkiem.
Natychmiast podawaj.
Chili Kminek
Mieszanka
Bisquettes Chili Cumin nadają potrawom ciepły, wędzony smak i odrobinę kopa. Dobrze komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, drobiem i warzywami.
Shop Now