Poplamiona chińską herbatą Wędzone Jajka
Chińskie jajka wędzone barwioną herbatą posiadają właściwości estetyczne i gastronomiczne, które wygładzają ostre krawędzie zimy.
Ingredients
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
1 cały anyż gwiazdkowaty
2 małe laski cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 torebki czarnej herbaty (lub 2 łyżki herbaty liściastej)
2 ½ szklanki wody
Preparation
Metoda:
W dużym garnku zagotuj wodę i delikatnie włóż 6 jajek do wrzącej wody łyżką cedzakową. Ustaw minutnik dla jajek. 6 ½ minuty w przypadku gotowania na miękko, 8 ½ minuty w przypadku gotowania na średnim poziomie lub 10 minut w przypadku gotowania na twardo. Następnie usunięto z ognia.
Umieść jajka w łaźni lodowej lub polej je zimną wodą z kranu, aż całkowicie ostygną.
Jeśli chcesz uzyskać marmurkowy efekt, delikatnie rozbij skorupkę jajka grzbietem łyżeczki. Nie chcesz pękać tak mocno, że spowoduje to wgniecenie lub całkowite oddzielenie skorupki od jajka.
Inną opcją jest usunięcie skorupek jaj. Smak będzie taki sam, ale ogólny wygląd jajek będzie ciemny, a nie marmurkowy
Niezależnie od tego, czy zostawiłeś skorupki włączone, czy wyłączone, umieść jajka na stojaku i przygotuj wędzarnię do wędzenia na zimno. Możesz użyć dowolnego smaku Bisquette, który wybierzesz. Proszę zapoznać się z Przewodnikiem smakowym tutaj. Wędzić przez 2-3 godziny.
Podczas gdy jajka się dymią, przygotuj marynatę. Wszystkie składniki wymieszać razem w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyjmij torebki z herbatą lub, jeśli używasz herbaty liściastej, oddziel ją przez sitko. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy jajka się zaczną dymić, włóż je do słoika z marynatą i odstaw na 24–48 godzin. Chociaż ocet jest środkiem konserwującym, zalecamy trzymanie słoika w lodówce.
Cieszyć się!