Smoked corn chicken with creamy applesauce

Wędzony kurczak kukurydziany Z kremowym jabłkiem

Thomas Karlstein

Podobnie jak w przypadku innych rzeczy, jest z kurczakiem. Możesz odnieść sukces i porażić. Jeśli zrobisz to pierwsze, może to być magiczne. Jeśli zrobisz to później i rozgotowujesz.

Ingredients

1 cały kurczak kukurydziany

3 dl marynaty czosnkowej

Kremowy mus jabłkowy:

25 g masła

1 czerwono-zielone jabłko typu Katja

3/4 drobno posiekanej żółtej cebuli

1,5 łyżki ciemnego cukru muscovado

2 łyżki octu jabłkowego

4 dl bulionu z kurczaka

5 dl bitej śmietany

Preparation

Czasem przydają się gotowe części, jak np. filet z udka na grilla lub po prostu prosto do garnka. Ja jednak wolę gotować kurczaka w całości.

W przeszłości często przygotowywałem kurczaka w garnku, ale w urządzeniu Bradley mogę ugotować nawet osiem kurczaków lub więcej. Możesz gotować więcej. Jeśli masz czas, możesz wędzić kurczaka wolniej, w niższej temperaturze. Jeśli się bardziej spieszysz, możesz zmaksymalizować temperaturę i nadać kurczakowi chrupiącą skórkę i wędzony smak, który staje się magiczny w ustach.

To, że jest wiosna sprawia, że mogę leżeć i się opalać, a dym zadba o resztę. Jest coś pewnego w dymie, który stoi i wydziela zapach, gdy dzień trwa, a w międzyczasie odbywają się różne zajęcia.

Podczas serwowania ma się wrażenie, że włożono w to czas i miłość, a tak naprawdę wszystko ułożyło się w dymie. Chodzi o to, żeby w międzyczasie nie zaglądać. - „...ponieważ jeśli szukasz, to nie jest gotowanie.”

Do wędzonego kurczaka podaję jeden z moich ulubionych sosów. Jest to lekko słodki i kremowy mus jabłkowy z pewną kwasowością. Osobiście wolę z ryżem lub młodymi ziemniakami gotowanymi na parze. Jeśli masz taką możliwość, myślę, że powinieneś skosztować kurczaka kukurydzianego. Jest zarówno bardziej soczysty, jak i smaczniejszy. Jeśli mam zamiar ugotować tylko kilka kurczaków, wolę ugotować dwa mniejsze kurczaki niż jednego dużego. Myślę, że dzieje się tak dlatego, że mniejsze są smażone bardziej równomiernie i łatwiej jest nie rozgotować niektórych części. Albo to po prostu korzyść, że dostajesz wtedy cztery trefle, a nie dwa. Wtedy będzie mniej walk przy stole.

Metoda:

Uruchom szafkę Bradleya pół godziny wcześniej. Ustaw temperaturę na 160 stopni C.

W międzyczasie posmaruj kurczaka dowolną marynatą. (Osobiście użyłam zakupionej marynaty o smaku czosnkowym).

Następnie włóż kurczaka do wędzarni z brykietami jabłkowymi na około 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości.

Kiedy czas się skończy, obniżam temperaturę do około 100 stopni C i włączam na kolejne pół godziny.

Kiedy uda łatwo odejdą od korpusu, a sok z kurczaka będzie klarowny, kurczak jest gotowy.

Sposób na kremowy mus jabłkowy:

Posiekaj jabłko i cebulę stosunkowo drobno.

Smażymy na maśle na patelni traktora i dodajemy cukier.

Delikatnie smażymy jeszcze chwilę, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Odłóż ocet.

Dodaj bulion i zredukuj go do około połowy.

Zdjąć z talerza i dodać śmietanę.

Następnie pozwolić zredukować do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać całkowicie gładki sos, odcedź go tuż przed podaniem.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now