Wędzony kurczak kukurydziany Z kremowym jabłkiem
Podobnie jak w przypadku innych rzeczy, jest z kurczakiem. Możesz odnieść sukces i porażić. Jeśli zrobisz to pierwsze, może to być magiczne. Jeśli zrobisz to później i rozgotowujesz.
Ingredients
1 cały kurczak kukurydziany
3 dl marynaty czosnkowej
Kremowy mus jabłkowy:25 g masła
1 czerwono-zielone jabłko typu Katja
3/4 drobno posiekanej żółtej cebuli
1,5 łyżki ciemnego cukru muscovado
2 łyżki octu jabłkowego
4 dl bulionu z kurczaka
5 dl bitej śmietany
Preparation
Czasem przydają się gotowe części, jak np. filet z udka na grilla lub po prostu prosto do garnka. Ja jednak wolę gotować kurczaka w całości.
W przeszłości często przygotowywałem kurczaka w garnku, ale w urządzeniu Bradley mogę ugotować nawet osiem kurczaków lub więcej. Możesz gotować więcej. Jeśli masz czas, możesz wędzić kurczaka wolniej, w niższej temperaturze. Jeśli się bardziej spieszysz, możesz zmaksymalizować temperaturę i nadać kurczakowi chrupiącą skórkę i wędzony smak, który staje się magiczny w ustach.
To, że jest wiosna sprawia, że mogę leżeć i się opalać, a dym zadba o resztę. Jest coś pewnego w dymie, który stoi i wydziela zapach, gdy dzień trwa, a w międzyczasie odbywają się różne zajęcia.
Podczas serwowania ma się wrażenie, że włożono w to czas i miłość, a tak naprawdę wszystko ułożyło się w dymie. Chodzi o to, żeby w międzyczasie nie zaglądać. - „...ponieważ jeśli szukasz, to nie jest gotowanie.”
Do wędzonego kurczaka podaję jeden z moich ulubionych sosów. Jest to lekko słodki i kremowy mus jabłkowy z pewną kwasowością. Osobiście wolę z ryżem lub młodymi ziemniakami gotowanymi na parze. Jeśli masz taką możliwość, myślę, że powinieneś skosztować kurczaka kukurydzianego. Jest zarówno bardziej soczysty, jak i smaczniejszy. Jeśli mam zamiar ugotować tylko kilka kurczaków, wolę ugotować dwa mniejsze kurczaki niż jednego dużego. Myślę, że dzieje się tak dlatego, że mniejsze są smażone bardziej równomiernie i łatwiej jest nie rozgotować niektórych części. Albo to po prostu korzyść, że dostajesz wtedy cztery trefle, a nie dwa. Wtedy będzie mniej walk przy stole.
Metoda:
Uruchom szafkę Bradleya pół godziny wcześniej. Ustaw temperaturę na 160 stopni C.
W międzyczasie posmaruj kurczaka dowolną marynatą. (Osobiście użyłam zakupionej marynaty o smaku czosnkowym).
Następnie włóż kurczaka do wędzarni z brykietami jabłkowymi na około 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości.
Kiedy czas się skończy, obniżam temperaturę do około 100 stopni C i włączam na kolejne pół godziny.
Kiedy uda łatwo odejdą od korpusu, a sok z kurczaka będzie klarowny, kurczak jest gotowy.
Sposób na kremowy mus jabłkowy:
Posiekaj jabłko i cebulę stosunkowo drobno.
Smażymy na maśle na patelni traktora i dodajemy cukier.
Delikatnie smażymy jeszcze chwilę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Odłóż ocet.
Dodaj bulion i zredukuj go do około połowy.
Zdjąć z talerza i dodać śmietanę.
Następnie pozwolić zredukować do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz uzyskać całkowicie gładki sos, odcedź go tuż przed podaniem.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now