smoked jerk chicken recipe

Wędzony Jerk Chicken



Pokryty przyprawami i powolne wędzone palant z kurczaka jest pełen smaku z nutą tymianku, gałki muszkatołowej i cynamonu. Możesz mieć gorąco lub łagodne, w zależności od osobistego gustu.

Ingredients

Pierś z kurczaka

Marynata Jerkowa:

½ cebuli, posiekanej

2 ząbki czosnku, obrane

2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

2 łyżeczki soli

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżeczki ziela angielskiego jamajskiego

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

2 wybrane papryczki chili, drobno zmielone (ja użyłam Scotch Bonnet)

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki oleju roślinnego

½ łyżki octu jabłkowego

Preparation

Wszystkie składniki marynaty połączyć w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę

Zarezerwuj kilka łyżek marynaty, a resztę polej piersią kurczaka i marynuj przez noc (lub przynajmniej 4 godziny)

Rozgrzej wędzarnię do 250°F z biszkoptami hikorowymi

Włóż kurczaka do wędzarni i po godzinie posmaruj go marynatą

Wędź piersi kurczaka, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 50°F

Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałą marynatą