Wędzony Jerk Chicken
Pokryty przyprawami i powolne wędzone palant z kurczaka jest pełen smaku z nutą tymianku, gałki muszkatołowej i cynamonu. Możesz mieć gorąco lub łagodne, w zależności od osobistego gustu.
Ingredients
Pierś z kurczaka
Marynata Jerkowa:
½ cebuli, posiekanej
2 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki ziela angielskiego jamajskiego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
2 wybrane papryczki chili, drobno zmielone (ja użyłam Scotch Bonnet)
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oleju roślinnego
½ łyżki octu jabłkowego
Preparation
Wszystkie składniki marynaty połączyć w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę
Zarezerwuj kilka łyżek marynaty, a resztę polej piersią kurczaka i marynuj przez noc (lub przynajmniej 4 godziny)
Rozgrzej wędzarnię do 250°F z biszkoptami hikorowymi
Włóż kurczaka do wędzarni i po godzinie posmaruj go marynatą
Wędź piersi kurczaka, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 50°F
Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałą marynatą