Smoked Chicken

Wędzony Kurczak



Ten pyszny wędzony kurczak doskonale nadaje się do rodzinnych grillów i innych zajęć!

Ingredients

2 łyżki soli

1 ćwiartka białej cebuli

5 Zmiażdżonych ząbków czosnku

Piment

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka szałwii

1 łyżka tymianku

1 Cały kurczak

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka proszku cebulowego

Preparation

Połóż kurczaka na 2 łyżkach soli, jednej białej cebuli pokrojonej w ćwiartki, 5 zmiażdżonych ząbkach czosnku, trochę pieprzu, łyżkę brązowego cukru, szałwię i odrobinę tymianku.

Rozpuść sól i wodę w ciepłej wodzie. Umieść kurczaka w wodzie i pozostaw tak na jeden dzień.

Następnego dnia wyjmij kurczaka z wody, dobrze go wypłucz i osusz.

Dodaj marynatę z czosnku, soli selera, białego pieprzu, soli cebulowej, suszonej szałwii i pietruszki, czosnku w proszku, łyżeczki ziela angielskiego i trochę drobnej soli himalajskiej, wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie natrzyj całego ptaka.

Kontynuuj przyrumienianie skóry na bardzo gorącym grillu węglowym, sprawdzając, czy temperatura wewnętrzna wynosi około 75°C (167°F) wokół wewnętrznych ud.

Po 2 godzinach chrupania wyjmij kurczaka i ciesz się smakiem!

Przepis autorstwa: Gra i płomienie