Wędzony Kurczak
Ten pyszny wędzony kurczak doskonale nadaje się do rodzinnych grillów i innych zajęć!
Ingredients
2 łyżki soli
1 ćwiartka białej cebuli
5 Zmiażdżonych ząbków czosnku
Piment
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka szałwii
1 łyżka tymianku
1 Cały kurczak
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka proszku cebulowego
Preparation
Połóż kurczaka na 2 łyżkach soli, jednej białej cebuli pokrojonej w ćwiartki, 5 zmiażdżonych ząbkach czosnku, trochę pieprzu, łyżkę brązowego cukru, szałwię i odrobinę tymianku.
Rozpuść sól i wodę w ciepłej wodzie. Umieść kurczaka w wodzie i pozostaw tak na jeden dzień.
Następnego dnia wyjmij kurczaka z wody, dobrze go wypłucz i osusz.
Dodaj marynatę z czosnku, soli selera, białego pieprzu, soli cebulowej, suszonej szałwii i pietruszki, czosnku w proszku, łyżeczki ziela angielskiego i trochę drobnej soli himalajskiej, wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie natrzyj całego ptaka.
Kontynuuj przyrumienianie skóry na bardzo gorącym grillu węglowym, sprawdzając, czy temperatura wewnętrzna wynosi około 75°C (167°F) wokół wewnętrznych ud.
Po 2 godzinach chrupania wyjmij kurczaka i ciesz się smakiem!
Przepis autorstwa: Gra i płomienie