Wędzona Turcja, Asparagus & Kozioł's Cheese Tart
Udka z indyka ważące aż 800 g to okazja – doskonałe do wędzenia na gorąco.
Ingredients
Opakowanie ciasta kruchego
Pęczek szparagów
35 g masła
35 g mąki zwykłej
300 ml mleka
3 duże jajka
Ser kozi Koziorożca
Sól i pieprz
Preparation
Minęło wystarczająco dużo czasu, abym mógł ponownie zmierzyć się z indykiem! Udka z indyka ważące aż 800 g to okazja – doskonałe do wędzenia na gorąco . Wypaliłem jednego z tych bruiserów i wyszło mi mnóstwo mięsa na tę super pyszną tartę. Następnym razem dopalę więcej, bo chłopcy byli zirytowani faktem, że nie zostało już nic do pokrojenia.
Aby leczyć i palić:
Mieszać 50 g soli morskiej z 20 g jasnego brązowego cukru w małej ilości wrzącej wody.
Po rozpuszczeniu dodać tyle zimnej wody, aby móc przykryć udo indyka w wygodnym pojemniku.
Pozostawić na godzinę, następnie odcedzić, opłukać i osuszyć na papierze kuchennym.
Dodaj 10 biszkietów dębowych do wędzarki Bradley Smoker, ustaw temperaturę w komorze na 115°C/240°F i wędź przez 2 godziny. Sprawdź, czy temperatura wewnętrzna wynosi 72°C lub więcej, gdy sondą dotkniesz kości.
Wyjmij, ostudź i zawiń przed włożeniem do lodówki, aż będzie potrzebne.
Aby zrobić tartę :
Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F
Wędzone mięso z indyka oddziel od kości, pokrój w grubą kostkę i zmiksuj w robocie kuchennym na grubą mieloną masę, odłóż na bok.
Rzuć a opakowanie ciasta kruchego rozrzedzić i wyłożyć formę do tarty o średnicy 26 cm.
Nakłuj spód i piecz pod przykryciem przez 10–12 minut, aż powierzchnia ciasta będzie wyglądać na suchą.
Wyjąć z piekarnika i posypać spód masą wędzony indyk.
Weź pęczek szparagów, przyciąć i pokroić na kawałki o długości 1-5 cm.
Blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty, następnie odcedź i posyp indykiem w formie do tarty.
Na polewę, miejsce 35 g masła & 35 g mąki zwykłej na patelni i gotuj do spienienia, teraz dodaj 300 ml mleka i mieszaj na średnim ogniu, aż uzyskasz gładki, gęsty sos.
Oddzielny 3 duże jajka.
Uderz w żółtka i grubo posiekane Ser kozi Koziorożca razem z sól i pieprz do smaku.
Teraz ubijaj białka w sztywne szczyty i włóż do bazy sosu.
Wylać na całą tartę i piec przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnie.
Podawać natychmiast z sałatką lub zielonymi warzywami gotowanymi na parze.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now