Gorące Skrzydełka kurczaka wędzone
Ingredients
Skrzydełka kurczaka
Sucha solanka:2 łyżki soli morskiej
1 łyżka miękkiego brązowego cukru
4 gałązki tymianku lub tymianku cytrynowego, liście usunięte
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 cytryna, starta ze skórką
Preparation
Metoda:
Połącz wszystkie suche składniki solanki w moździerzu lub młynku do przypraw i zmiel na drobny proszek. Dokładnie wetrzyj mieszaninę suchej solanki w skrzydełka kurczaka, upewniając się, że są dobrze przykryte. Połóż skrzydełka na stojaku na tacy, aby wypuścić sok i pozostaw w lodówce bez przykrycia na 1-4 godziny.
Poklep skrzydełka kurczaka papierem kuchennym, usuwając jak najwięcej wilgoci – im bardziej sucha będzie skóra, tym będzie bardziej chrupiąca.
Ustaw wędzarnię na 110°C i po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. Do skrzydełek z kurczaka używamy bisquettes z drewna Hickory, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes Bradley Flavour Bisquette, jaki chcesz.
Włóż skrzydełka z kurczaka do wędzarni z tacą na ruszcie poniżej, aby zebrać ewentualny sok i sok, a następnie wędź przez 1,5–2 godziny, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C.