Satay z kurczaka Z zabójczym sosem orzechowym
Dowiedz się, jak zrobić ten kurczak z sosem orzechowym od zera.
Ingredients
Marynata do kurczaka:
10 udek z kurczaka pokrojonych na 1-calowe kawałki
½ Szklanka wody
½ Szklanka sosu sojowego
2 łyżki cukru
6 ząbków czosnku - posiekanych
Sos orzechowy:
1 szklanka masła orzechowego
¼ Szklanka octu ryżowego
½ Szklanka sosu sojowego
4 łyżki miodu
2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżeczka sosu rybnego
4 ząbki czosnku - starte
½ Łyżeczka płatków chili
161 ml pełnotłustego mleka kokosowego
Preparation
Zacznij od namoczenia szaszłyków. Włóż je do wody na czas marynowania kurczaka. Teraz w misce wymieszaj składniki marynaty. Dodać kurczaka i dobrze wymieszać. Marynować przez 1 godzinę, ale najlepiej przez noc, jeśli to możliwe. Zaufaj mi!!
Wyjąć kurczaka z marynaty i nadziać go na szaszłyki (powinno mieć ok ¾ pełny). Połóż na tacy lub talerzu, który można przykryć, lub od razu przygotuj się do gotowania!
Do małego garnka włóż składniki sosu orzechowego, podgrzej i wymieszaj trzepaczką. Zrobione!
Usmaż kurczaka na rozgrzanym grillu. powinno trwać kilka minut na stronę. Podawać z sosem orzechowym, limonkami, kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi… i piwem… Pokochasz to!
Przepis autorstwa: Cory Walby – Kuchnia testowa w sobotni wieczór