Chicken Satay With Killer Peanut Sauce

Satay z kurczaka Z zabójczym sosem orzechowym



Dowiedz się, jak zrobić ten kurczak z sosem orzechowym od zera.

Ingredients

Marynata do kurczaka:

 10 udek z kurczaka pokrojonych na 1-calowe kawałki

½ Szklanka wody

½ Szklanka sosu sojowego

2 łyżki cukru

6 ząbków czosnku - posiekanych

Sos orzechowy:

1 szklanka masła orzechowego

¼ Szklanka octu ryżowego

½ Szklanka sosu sojowego

4 łyżki miodu

2 łyżeczki świeżego startego imbiru

1 łyżeczka sosu rybnego

4 ząbki czosnku - starte

½ Łyżeczka płatków chili

161 ml pełnotłustego mleka kokosowego

Preparation

Zacznij od namoczenia szaszłyków. Włóż je do wody na czas marynowania kurczaka. Teraz w misce wymieszaj składniki marynaty. Dodać kurczaka i dobrze wymieszać. Marynować przez 1 godzinę, ale najlepiej przez noc, jeśli to możliwe. Zaufaj mi!!

Wyjąć kurczaka z marynaty i nadziać go na szaszłyki (powinno mieć ok ¾ pełny). Połóż na tacy lub talerzu, który można przykryć, lub od razu przygotuj się do gotowania!

Do małego garnka włóż składniki sosu orzechowego, podgrzej i wymieszaj trzepaczką. Zrobione!

Usmaż kurczaka na rozgrzanym grillu. powinno trwać kilka minut na stronę. Podawać z sosem orzechowym, limonkami, kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi… i piwem… Pokochasz to!

Przepis autorstwa: Cory Walby – Kuchnia testowa w sobotni wieczór