Bradley Wędzony kurczak Sałatka
Niektóre oznaki jaśniejszej pogody i dni sałatek powróciły ... co może być lepszego niż pulchne organiczne supremes z kurczaka, drewno jabłkowe wędzone do chwalebnego złotobrązowego i podawane z chrupiącą, siadkową, w stylu Waldorf?
Ingredients
(porcja dla 4 osób)
2 pulchne wędzone piersi z kurczaka
1/2 opakowania liści rzeżuchy, szpinaku i rukoli
2 delikatne łodygi selera, przycięte młode liście selera
2 jabłka Coxa
mała garść kawałków orzecha włoskiego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
sól pieprz
Preparation
Użyłem organicznego kurczaka i wolę pozostawić skórę, aby uzyskać bardziej soczysty i wilgotny efekt.
Solanka:
Przygotuj solankę z 500 ml wody, zagotowanej z ząbkiem rozgniecionego czosnku i odrobiną świeżego rozmarynu, zmieszaną z 75 g soli i 25 g brązowego cukru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie zanurzyć 2 kawałki kurczaka w solance (w wygodnym plastikowym pojemniku) i pozostawić na 30 minut.
Wyjąć i opłukać (wylać solankę).
Metoda palenia:
Wytrzyj do sucha i połóż na drucianym koszu Bradley. Rozgrzej wędzarnię Bradley do 82°C, włóż Apple Bisquettes i wędź przez około 1–1,5 godziny lub do momentu ugotowania. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem i podawać w temperaturze pokojowej.
Notatka redaktora: Po dodaniu świeżych ziół i czosnku do zalewy nie byłem zaskoczony, że smaki zostały prawie całkowicie utracone – jak to często bywa w przypadku marynowanego mięsa na grillu, smaki zostały wysmażone. To samo dotyczy mojego wędzonego kurczaka; subtelne nuty solanki nie mogły się równać ze smakiem dymu z jabłoni. Jeśli chcesz nadać swojemu kurczakowi świeży ziołowy smak, rozważ nakłucie go kawałkiem rozmarynu bezpośrednio przed wędzeniem na gorąco. Możesz też zrobić nacięcie w najgrubszej części piersi (w poziomie) i wypełnić pastą z czosnku, ziół, przypraw i oliwy z oliwek (przygotowaną za pomocą tłuczka w moździerzu lub mini procesorze), ponownie możesz to zrobić bezpośrednio przed gorącym daniem. palenie.
Służyć:
Przygotuj, zasolj i wędź najwyższej jakości kurczaka zgodnie z powyższymi instrukcjami. Po ostygnięciu pokroić ukośnie na 1 cm kawałki. Jeden Supreme wystarczy, aby podać dwa na pyszny lekki lunch lub przystawkę.
Pokrój paluszki selera. Jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń, następnie pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do miski z sokiem z cytryny, olejem z orzechów włoskich, orzechami włoskimi, selerem oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaj kilka młodych listków ze środka główki selera i liście mieszanej sałaty. Krótko obrócić i podzielić na talerze. Rozłóż na sałatce kilka plasterków wędzonego kurczaka i podawaj z podgrzanym, chrupiącym pieczywem.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now