Wędzony Kurczak i kukurydza Przepis na chowder
Ten wędzony kurczak i kukurydza, z delikatnymi kawałkami kurczaka, ziemniakami i mrożoną kukurydzą, tworzą niesamowicie pocieszającą zupę. Jest tak łatwy do przygotowania, że nie możesz się z tym pomylić.
Ingredients
10 szklanek wody
1 Wędzona tuszka z kurczaka
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
1 Mała cebula – obrana i pokrojona w kostkę
1 Czerwona papryka, wydrążona i pokrojona w kostkę
4 Średnie ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę
2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
2 szklanki wędzonego mięsa z kurczaka – pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki kurkumy
1 ½ szklanki śmietanki 10%.
Preparation
W dużym holenderskim piekarniku lub garnku dodaj wodę, wędzoną tuszkę z kurczaka, liść laurowy i ząbki czosnku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1 ½ - 2 godziny, aby uzyskać przyjemny bulion. Odcedź bulion i wyrzuć tuszę, liść laurowy i czosnek.
Do garnka wlej 6-7 szklanek bulionu wraz z cebulą, czerwoną papryką, ziemniakami i kukurydzą.
Doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do wrzenia. Gotuj zupę przez około 20 minut lub do momentu, aż pokrojone w kostkę ziemniaki będą miękkie.
Wymieszaj pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, przyprawy i śmietanę. Gotuj zupę jeszcze przez około 15 minut.
Podawać na gorąco.