Jabłkowe solone wędzone Indyk Przepis
Niesamowity! Kiedy wyszedł z palacza, wszyscy zaczęli go robić! Smak był niesamowity. Nie jest zbyt słodki, jak można się spodziewać. Skóra była idealna!
Ingredients
3 litry soku jabłkowego
1 ½ funta brązowego cukru
1 ½ Kubek soli koszernej
4 Pomarańcze – poćwiartowane
6 uncji świeżego imbiru – pokrojonego w cienkie plasterki
15 Całe goździki
6 liści laurowych
1 zmiażdżony ząbek czosnku
14-funtowy indyk
Olej roślinny do posmarowania indyka
Preparation
W dużym rondlu na dużym ogniu zagotuj sok jabłkowy, brązowy cukier i sól, mieszając, aby rozpuścić cukier i sól.
Gotuj przez minutę, zdejmij z ognia i usuń pianę. Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej. W plastikowym wiadrze o pojemności 5 galonów lub innym pojemniku (używam lodówki) wystarczająco dużym, aby z łatwością pomieścić indyka, wymieszaj 3 litry wody, pomarańcze, imbir, goździki, liście laurowe i czosnek. Dodać mieszaninę soku jabłkowego i wymieszać.
Usuń i wyrzuć tłuszcz z jamy indyka. Zarezerwuj szyję i podroby do innego użytku. Opłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz, odcedź i zanurz indyka w solance. Jeśli to konieczne, przykryj dużym ciężarkiem, aby mieć pewność, że jest całkowicie zanurzony. Przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
Wędź w temperaturze 230°F przez około co najmniej 3-4 godziny, aż udo osiągnie temperaturę 180°F, a pierś 165°F. Na pierwsze 90 minut dodałem dym jabłkowy.