alt="smoked turkey"

Jabłkowe solone wędzone Indyk Przepis



Niesamowity! Kiedy wyszedł z palacza, wszyscy zaczęli go robić! Smak był niesamowity. Nie jest zbyt słodki, jak można się spodziewać. Skóra była idealna!

Ingredients

3 litry soku jabłkowego

1 ½ funta brązowego cukru

1 ½ Kubek soli koszernej

4 Pomarańcze – poćwiartowane

6 uncji świeżego imbiru – pokrojonego w cienkie plasterki

15 Całe goździki

6 liści laurowych

1 zmiażdżony ząbek czosnku

14-funtowy indyk

Olej roślinny do posmarowania indyka

Preparation

W dużym rondlu na dużym ogniu zagotuj sok jabłkowy, brązowy cukier i sól, mieszając, aby rozpuścić cukier i sól.

Gotuj przez minutę, zdejmij z ognia i usuń pianę. Pozwól mieszaninie ostygnąć do temperatury pokojowej. W plastikowym wiadrze o pojemności 5 galonów lub innym pojemniku (używam lodówki) wystarczająco dużym, aby z łatwością pomieścić indyka, wymieszaj 3 litry wody, pomarańcze, imbir, goździki, liście laurowe i czosnek. Dodać mieszaninę soku jabłkowego i wymieszać.

Usuń i wyrzuć tłuszcz z jamy indyka. Zarezerwuj szyję i podroby do innego użytku. Opłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz, odcedź i zanurz indyka w solance. Jeśli to konieczne, przykryj dużym ciężarkiem, aby mieć pewność, że jest całkowicie zanurzony. Przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Wędź w temperaturze 230°F przez około co najmniej 3-4 godziny, aż udo osiągnie temperaturę 180°F, a pierś 165°F. Na pierwsze 90 minut dodałem dym jabłkowy.