Wędzony Indyk Przepis
Palenie całego indyka jest długim procesem i zajmie co najmniej 8 godzin, jeśli chcesz, aby był delikatny i soczysty. Więc lepiej zacznij noc przed gotowaniem. Jednak ten wędzony przepis na indyka jest tak łatwy i z pewnością zaimponuje Twojej rodzinie i gości.
Ingredients
Do solanki:
1 szklanka soli koszernej
1 ¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżki całych czarnych ziaren pieprzu
4-6 liści laurowych
2 laski cynamonu
Skórka i sok z 1 pomarańczy
2 galony zimnej wody
Dla ptaka:
1 świeży indyk, rozmrożony, jeśli był zamrożony (12-15 funtów)
1 Średnia cebula, pokrojona w ćwiartki
1 Jabłko, poćwiartowane
2 marchewki, pokrojone na około 4-calowe kawałki
3 Łodygi selera przekrojone na pół
1 główka czosnku, odkrojona górna część i usunięta luźna skórka
6 łyżek niesolonego masła (3/4 kostki), miękkiego
Bisquettes Bradley Premium – szałwia
Preparation
Na noc przed gotowaniem połącz składniki solanki w dużym garnku na średnim ogniu, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Odstawić solankę i pozostawić do ostygnięcia.
Usuń podroby i szyję z indyka. Zarezerwuj i przechowuj w lodówce na sos.
Opłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz zimną wodą.
Zanurz indyka w ostudzonej solance.
Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjmij indyka z solanki, opłucz zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
Przechowywać w lodówce, bez przykrycia, przez co najmniej 2 godziny, aby pozostawić do wyschnięcia.
Rozgrzej wędzarnię do 225°F za pomocą Bisquettes Bradley Premium Sage.
Umieść indyka w aluminiowej brytfance.
Wnękę indyka nacieramy 2 łyżkami masła i nadziewamy posiekanym jabłkiem i warzywami.
Natrzyj ptaka 2 łyżkami masła z zewnątrz.
Umieścić w wędzarni i wędzić przez około 8 godzin lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna w najgrubszej części uda osiągnie 180°F.
W połowie gotowania posmaruj indyka pozostałym masłem.
Przepis: Lena Clayton