Smoked Turkey

Wędzony Indyk Przepis



Palenie całego indyka jest długim procesem i zajmie co najmniej 8 godzin, jeśli chcesz, aby był delikatny i soczysty. Więc lepiej zacznij noc przed gotowaniem. Jednak ten wędzony przepis na indyka jest tak łatwy i z pewnością zaimponuje Twojej rodzinie i gości.

Ingredients

Do solanki:

1 szklanka soli koszernej

1 ¼ szklanki brązowego cukru

3 łyżki całych czarnych ziaren pieprzu

4-6 liści laurowych

2 laski cynamonu

Skórka i sok z 1 pomarańczy

2 galony zimnej wody

Dla ptaka:

1 świeży indyk, rozmrożony, jeśli był zamrożony (12-15 funtów)

1 Średnia cebula, pokrojona w ćwiartki

1 Jabłko, poćwiartowane

2 marchewki, pokrojone na około 4-calowe kawałki

3 Łodygi selera przekrojone na pół

1 główka czosnku, odkrojona górna część i usunięta luźna skórka

6 łyżek niesolonego masła (3/4 kostki), miękkiego

Bisquettes Bradley Premium – szałwia

Preparation

Na noc przed gotowaniem połącz składniki solanki w dużym garnku na średnim ogniu, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Odstawić solankę i pozostawić do ostygnięcia.

Usuń podroby i szyję z indyka. Zarezerwuj i przechowuj w lodówce na sos.

Opłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz zimną wodą.

Zanurz indyka w ostudzonej solance.

Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmij indyka z solanki, opłucz zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.

Przechowywać w lodówce, bez przykrycia, przez co najmniej 2 godziny, aby pozostawić do wyschnięcia.

Rozgrzej wędzarnię do 225°F za pomocą Bisquettes Bradley Premium Sage.

Umieść indyka w aluminiowej brytfance.

Wnękę indyka nacieramy 2 łyżkami masła i nadziewamy posiekanym jabłkiem i warzywami.

Natrzyj ptaka 2 łyżkami masła z zewnątrz.

Umieścić w wędzarni i wędzić przez około 8 godzin lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna w najgrubszej części uda osiągnie 180°F.

W połowie gotowania posmaruj indyka pozostałym masłem.

Przepis: Lena Clayton