Wędzony Ptak Przepis
To przepis na ptaki wędzone, który stworzyłem dla bażanta. Możesz jednak używać innych ptaków gier, takich jak Chukkas, Kurtidge, cietrzew, a nawet udomowiony ptactwo. Zwróć szczególną uwagę na solankę tutaj. Jest to bardzo ważny krok, aby utrzymać wilgoć mięsa.
Brine the Bird przez co najmniej 4 godziny, ale im więcej, tym lepiej. Do 12 godzin będzie działać dobrze.
Użyj drewna preferencji, ale uzyskasz lepsze wyniki z old, wiśni lub mesquite.
Ingredients
1 cały bażant (ze skórą lub bez)
Drewno (zalecana wiśnia, olcha lub mesquite)
Solanka:
½ szklanki soli marynowanej
6 szklanek zimnej wody
¼ szklanki brązowego cukru
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki przyprawy do marynowania
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu z kurczaka
Preparation
W szklanej misce lub torebce Ziploc wymieszaj sól do marynowania, wodę, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet i przyprawę do marynowania.
Dodać bażanta i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, od czasu do czasu obracając.
Odcedź, wylej solankę.
Pozostaw bażanta do wyschnięcia na papierowym ręczniku na 30 minut.
W małej misce połącz miód i sos sojowy.
Włącz grill gazowy lub węglowy tylko z jednej strony i namocz zrębki w wodzie.
Połóż zrębki na rozżarzonych węglach i postaw na węglu patelnię z bulionem z kurczaka.
Posmaruj bażanta mieszanką miodowo-sojowego i połóż na grillu po stronie przeciwnej do rozżarzonych węgli.
Przykryj i utrzymuj temperaturę w zakresie 150 (65,6°C) – 250 (121,1°C) stopni, otwierając grill tak rzadko, jak to możliwe. Wędzić bażanta przez 2-3 godziny, w ciągu ostatniej godziny dodając więcej chipsów.
Bażant będzie gotowy do spożycia z grilla.