Wędzony Daleki wschód kurczak Przepis
Sos Hoisin jest bardzo powszechnym składnikiem kuchni chińskiej, używanej jako szkliwa do mięsa.
Ingredients
1 kg piersi z kurczaka z kością
45 ml (3 łyżki) sosu hoisin (dostępny w sekcjach chińskich)
30 ml (2 łyżki) białego octu winnego, sherry, wody i oleju
Preparation
Przygotowanie:
Obierz piersi z kurczaka, usuwając jak najwięcej tłuszczu. Odłożyć na bok.
W małym rondlu zagotuj sos hoisin, ocet, sherry, wodę i olej. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez jedną do dwóch minut. Fajny.
Posmaruj wszystkie powierzchnie kawałków kurczaka, dobrze je wcierając.
Pozostaw kurczaka w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię do około 85-100°C (185-220°F).
Ułóż kurczaka na natłuszczonych rusztach.
Wędzić przez około 1½ – 2½ godziny lub do chwili, gdy termometr natychmiastowy wskaże 55-60°C (130-140°F). Czas gotowania będzie się różnić w zależności od pogody i warunków wiatrowych.