Styl azjatycki Wędzony kurczak Przepis
Jeśli szukasz przepisu na wędzone kurczaka w stylu azjatyckim, spróbuj użyć tej solanki przed paleniem. Użyłem zmodyfikowanej solanki/marynaty do niektórych uda z kurczaka. Wyszli całkiem nieźle. Możesz zastąpić sok z cytryny octem sherry. Jeśli zanurzysz kurczaka, zwykle ścisnę sok z ½ cytryny w misce z wodą wystarczającą do przykrycia kurczaka. Ale więcej soku z cytryny nie zaszkodzi. Dobrym pomysłem jest również dodanie 1 lub 2 łyżeczek 5 -gwiazdkowych przyprawy przyprawy. Oto kolejna opcja: czasami możesz użyć prostej solanki z drobiiem. Po pomiarze wymaganej ilości wody wystarczy dodać sól (de-joded), aż jajo unędzie. Następnie dodaj do swojego gustu trochę cukru Demerara. Niektórzy lubią mieszankę 50/50, ale to osobisty smak. Zwykle używam ciepłej wody, ponieważ sól i cukier rozpuszczają się szybciej. Ale upewnij się, że solanka jest odpowiednio ochłodzona przed użyciem.
Ingredients
6 funtów udek z kurczaka
16 uncji soku jabłkowego
12 Oz piwa, płaskie (dobrej jakości)
¼ Kubek soli koszernej Mortona (2 uncje)
¼ Filiżanka brązowy cukier
¼ Puchar Cchiński sos sojowy; lub inny rodzaj sosu sojowego
¼ Kubkiocet wiśniowy
2 łyżki sosu Worcestershire
4-6 ząbków czosnku - posiekanych
Preparation
Połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem kurczaka, w niereaktywnym pojemniku.
Wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin, aby smaki się połączyły.
W międzyczasie usuń nadmiar tłuszczu z udek kurczaka i dobrze spłucz. (Opcjonalnie, lubię namoczyć kurczaka w mieszance soku z cytryny i wody na około 10 minut. Wydaje się, że dzięki temu kurczak będzie świeższy.)
Wytrzyj do sucha i umieść uda w niereaktywnej misce lub plastikowej torbie. Marynatą polej uda, wstaw do lodówki i marynuj przez 4-6 godzin.
Wyjmij udka z marynaty i lekko opłucz.
Umieścić bez przykrycia w lodówce i pozostawić do wyschnięcia na 2-4 godziny przed gotowaniem/węgleniem.