
Smocket Hisken Souvlaki Człowiek
Zacznij od prostej marynaty z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i octem czerwonego wina. Następnie wypal kurczaka za pomocą klonu lub drewna dębowego i przygotuj dip. Możesz także rozważyć dodanie sałatek, ryżu i pita.
Ingredients
Kurczak Souvlaki:
4 Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojone w kostkę
⅓ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki czerwonego octu winnego
Sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka oregano
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Drewniane szpikulce
Dip Tzatziki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
½ ogórka angielskiego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego
Preparation
Kurczak Souvlaki:
Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz piersi kurczaka i szaszłyków. Umieść kostki piersi kurczaka w naczyniu i zalej je marynatą, obracając je w marynacie, aby były całkowicie nią pokryte. Przykryj naczynie pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Drewniane szaszłyki namoczyć w wodzie na 20-30 minut
Na patyczki do szaszłyków nabijamy marynowane kostki kurczaka. Ułóż szaszłyki obok siebie na stojakach wędzarniczych, uważając, aby się nie stykały.
Uruchom wędzarnię, używając wybranego drewna (klon lub dąb świetnie się sprawdzają!). Doprowadź wędzarnię do temperatury 250°F.
Umieść szaszłyki z kurczaka w wędzarni i gotuj, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 65°F, czyli około 3 godziny.
Dip Tzatziki:
Obierz ogórek angielski. Ogórek zetrzeć na tarce i rękami wycisnąć z startego ogórka jak najwięcej soku. Wyrzucić sok i skórkę.
Wymieszaj startego ogórka z pozostałymi składnikami.
Włóż tzatziki do lodówki na 30-60 minut, aby smaki się przegryzły.
Podawać z souvlaki z wędzonym kurczakiem, ryżem lub pitą.