Wędzony Kurczak Przepis i boczne sałatki owocowe
Wypróbuj nasz pyszny wędzony kurczak w połączeniu z orzeźwiającym akcentem sałatkowym, aby uzyskać satysfakcjonujący i aromatywny posiłek.
Ingredients
4 Piersi z kurczaka bez kości/skórki
Zieloni do prezentacji
Pocierać:
15 ml (1 łyżka stołowa) curry w proszku
3 ml (½ łyżeczki) kminku, kolendry i soli
Sałatka:
250 ml (1 c) posiekanej czerwonej cebuli
90 ml (⅓ c) płatków kokosowych
90 ml (⅓ c) żółtych rodzynek
250 ml (1 c) czerwonych lub zielonych winogron bez pestek
125 ml (½ szklanki) majonezu
125 ml (½ szklanki) jogurtu naturalnego
30 ml (2 łyżki) płynnego miodu
8 ml (½ łyżki) świeżego soku z cytryny
22 ml (1½ łyżki) curry w proszku
60 ml (¼ c) pokrojonych migdałów
Preparation
Składniki na nacieranie wymieszać i natrzeć nimi piersi kurczaka.
Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i odstaw na około 30 minut.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 105°C do 120°C (220°F do 250°F).
Wędź/ugotuj piersi kurczaka przy użyciu biszkietów o smaku orzecha pekan, aż będą gotowe przez około 1 do 1-1/2 godziny, sprawdzając termometr do mięsa.
Służyć:
Kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa i umieścić w dużej misce z cebulą, kokosem i rodzynkami.
W małej misce wymieszaj majonez, jogurt, miód, sok z cytryny i curry.
Dodaj mieszaninę sosu do kurczaka i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Tuż przed podaniem do sałatki dodaj winogrona i migdały. Podawać na łóżku z zieleniną.