Wędzony grill Kurze udka Przepis
Udki z kurczaka sprawiają, że idealne cięcie z kurczaka dla palacza: kość, skóra. To wędzone uda z kurczaka z grilla mają maślaną solankę i pikantne pocieranie, wędzone do perfekcji drewnem hikorowym.
Ingredients
12-14 Udka z kurczaka
1 szklanka ulubionego sosu BBQ
½ funta masła
Dla solanki:
4 szklanki wody
¼ szklanki soli koszernej
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka czarnego pieprzu
Dla pocierania:
¼ szklanki soli koszernej
⅓ szklanki brązowego cukru
2 łyżki papryki
2 łyżki czosnku w proszku
2 łyżki suszonej pietruszki
1 łyżka czarnego pieprzu
Bisquettes Bradley o smaku hikorowym
Preparation
Rozpuścić razem składniki solanki.
Zanurz udka z kurczaka w solance i pozostaw pod przykryciem w lodówce na noc lub minimum 4 godziny.
Wyjąć z solanki, opłukać i osuszyć.
Wymieszać składniki na nacieranie.
Obtocz kurczaka równomiernie w nacieraniu.
Rozgrzej wędzarnię do 225°F z ciastkami Bradley Hickory Flavour Bisquettes.
Rozpuść ½ funta masła i dodaj resztę masła do aluminiowego naczynia do pieczenia.
Umieść kurczaka w kąpieli maślanej i wędź przez 1,5 godziny.
Wyjmij kurczaka z kąpieli maślanej.
Posmaruj sosem BBQ i wędź bezpośrednio na stojaku wędzarni (zalecane są maty Bradley Magic Mats, aby zapobiec przywieraniu) przez kolejne 30–45 minut lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.
Podawać na ciepło z dodatkowym sosem BBQ.
Przepis: Lena Clayton