Smoked BBQ Chicken Thighs

Wędzony grill Kurze udka Przepis



Udki z kurczaka sprawiają, że idealne cięcie z kurczaka dla palacza: kość, skóra. To wędzone uda z kurczaka z grilla mają maślaną solankę i pikantne pocieranie, wędzone do perfekcji drewnem hikorowym.

Ingredients

12-14 Udka z kurczaka

1 szklanka ulubionego sosu BBQ

½ funta masła

Dla solanki:

4 szklanki wody

¼ szklanki soli koszernej

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka czarnego pieprzu

Dla pocierania:

¼ szklanki soli koszernej

⅓ szklanki brązowego cukru

2 łyżki papryki

2 łyżki czosnku w proszku

2 łyżki suszonej pietruszki

1 łyżka czarnego pieprzu

Bisquettes Bradley o smaku hikorowym

Preparation

Rozpuścić razem składniki solanki.

Zanurz udka z kurczaka w solance i pozostaw pod przykryciem w lodówce na noc lub minimum 4 godziny.

Wyjąć z solanki, opłukać i osuszyć.

Wymieszać składniki na nacieranie.

Obtocz kurczaka równomiernie w nacieraniu.

Rozgrzej wędzarnię do 225°F z ciastkami Bradley Hickory Flavour Bisquettes.

Rozpuść ½ funta masła i dodaj resztę masła do aluminiowego naczynia do pieczenia.

Umieść kurczaka w kąpieli maślanej i wędź przez 1,5 godziny.

Wyjmij kurczaka z kąpieli maślanej.

Posmaruj sosem BBQ i wędź bezpośrednio na stojaku wędzarni (zalecane są maty Bradley Magic Mats, aby zapobiec przywieraniu) przez kolejne 30–45 minut lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.

Podawać na ciepło z dodatkowym sosem BBQ.

Przepis: Lena Clayton