Angelo jest wędzony Kurze udka Przepis
Poniżej znajduje się moja wersja wędzonych kurczaków Angelo. Sos węgorza jest trudny do znalezienia i staje się drogi, jeśli musisz go zamówić online. Możesz pominąć go z przepisu lub zastąpić sosem ostrygowym. Nadal będzie dobrze smakować, ale inaczej. Użyłem sosu węgorza i robi to dużą różnicę. Uważam, że mogę zastąpić sos węgorza za pomocą Mirin, wędzonych ryb (co jest dla mnie łatwiejsze niż węgorz), sos sojowy i słodzik. Ale pamiętaj, aby kupić chiński sos sojowy, ponieważ istnieje różnica między odmianami japońskimi.
Nie jestem pewien, czy umieszczenie skóry udów daje lepsze wyniki. Próbowałem zarówno skóry, jak i skóry w górę i nie mogłem wykryć żadnej różnicy.
Ingredients
Marynata:
1 szkl soku jabłkowego
1 12 uncji piwa (użyj dobrego piwa)
2 łyżki soli koszernej
¼ szklanki ciemnobrązowego cukru
¼ szklanki chińskiego sosu sojowego
¼ szklanki sosu teriyaki
¼ szklanki sosu węgorza (opcjonalnie)
1 łyżka sosu Worcestershire
Świeży imbir - grubo posiekany (3-calowy kawałek o średnicy ćwiartki)
4 Ząbki czosnku – rozgniecione
6 funtów udek z kurczaka
Preparation
Połącz wszystkie składniki w niekorozyjnym pojemniku, z wyjątkiem kurczaka.
Wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin, aby smaki się połączyły. W międzyczasie usuń nadmiar tłuszczu z udek kurczaka i dobrze spłucz.
Wytrzyj do sucha i umieść uda w niekorozyjnej misce lub plastikowej torbie. Uda zalać marynatą, wstawić do lodówki i zalać solanką na 7 – 8 godzin.
Wyjmij udka z marynaty i strzepnij kawałki imbiru lub czosnku.
Połóż uda na naoliwionej odwróconej stojaku, skórą do dołu i pozostaw do wyschnięcia w lodówce, aż uda staną się lepkie w dotyku (około 8 godzin lub przez noc).
Przed paleniem udka należy pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
W tym czasie możesz posypać je ulubionym nacieraniem lub po prostu czarnym pieprzem. Palę przy 220°F aż temperatura mięsa osiągnie 165ºF, używając 5 - 6 biszkoptów jabłkowych lub klonowych przez 3-4 godziny.
Jeśli masz ochotę, baskijski w sosie BBQ/teriyaki!