Smoked curry chicken wings recipe

Wędzone curry przyprawione Skrzydełka kurczaka z przepisem z dipu jogurtu miętowego



Nieodparty! Są jeszcze bardziej smaczne niż wyglądają.

Ingredients

2 funty skrzydełek z kurczaka

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki czosnku w proszku

¼ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki cynamonu

⅛ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru białego

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 łyżki świeżej mięty – drobno posiekanej

2 łyżki miodu

Preparation

Każde skrzydełko kurczaka pokroić na trzy części: podudzie, część środkową i czubek. Odrzuć końcówki skrzydełek, a resztę umieść w dużej misce.

Przygotuj curry, mieszając kminek, kolendrę, kurkumę, czosnek w proszku, imbir, cynamon, pieprz cayenne, sól i cukier. Obtocz skrzydełka w przyprawie curry, tak aby były równomiernie nią pokryte.

Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranych drewnianych biszkietów.

Połóż skrzydełka na stojaku wędzarni i wędź przez 2–2,5 godziny lub do momentu, aż będą ugotowane.

W czasie gdy skrzydełka się dymią, przygotuj sos jogurtowy. W misce wymieszaj jogurt z posiekaną świeżą miętą i miodem. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki do czasu podania.

Wyjmij skrzydełka z wędzarni i podawaj z dipem jogurtowym.