Wędzone curry przyprawione Skrzydełka kurczaka z przepisem z dipu jogurtu miętowego
Nieodparty! Są jeszcze bardziej smaczne niż wyglądają.
Ingredients
2 funty skrzydełek z kurczaka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki czosnku w proszku
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru białego
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżej mięty – drobno posiekanej
2 łyżki miodu
Preparation
Każde skrzydełko kurczaka pokroić na trzy części: podudzie, część środkową i czubek. Odrzuć końcówki skrzydełek, a resztę umieść w dużej misce.
Przygotuj curry, mieszając kminek, kolendrę, kurkumę, czosnek w proszku, imbir, cynamon, pieprz cayenne, sól i cukier. Obtocz skrzydełka w przyprawie curry, tak aby były równomiernie nią pokryte.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranych drewnianych biszkietów.
Połóż skrzydełka na stojaku wędzarni i wędź przez 2–2,5 godziny lub do momentu, aż będą ugotowane.
W czasie gdy skrzydełka się dymią, przygotuj sos jogurtowy. W misce wymieszaj jogurt z posiekaną świeżą miętą i miodem. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki do czasu podania.
Wyjmij skrzydełka z wędzarni i podawaj z dipem jogurtowym.