Wędzony Połówki kurczaka z włoskiego Przepis
Ciesz się pysznym smakiem naszych wędzonych połówek kurczaka włoskiego, nasyconego aromatycznymi włoskimi ziołami i przyprawami, aby uzyskać przepyszne wrażenia kulinarne.
Ingredients
1½ Kg (3 funty) smażonego kurczaka przekrojonego na pół
750 ml (3 c) Sos włoski
Pocierać:
125 ml (½ c) papryka
45 ml (3 łyżki) grubej soli
30 ml (2 łyżki) grubo mielonego czarnego pieprzu
30 ml (2 łyżki) suszonej bazylii
15 ml (1 łyżka) suszonego tymianku
15 ml (1 łyżka) suszonego oregano
30 ml (2 łyżki) sproszkowanego czosnku
15 ml (1 łyżka stołowa) musztardy suszonej
15 ml (1 łyżka) proszku cebulowego
10 ml (2 łyżeczki) pieprzu cayenne
Preparation
Opłucz połówki kurczaka i osusz. Doprawiamy nacieraniem z obu stron i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Umieść połówki kurczaka w plastikowej torbie z 500 ml (2c) sosu włoskiego i wstaw do lodówki na noc.
Wyjąć z lodówki i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Wyrzucić pozostałą marynatę.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 105°C do 120°C (220°F do 250°F).
Używając biszkietów o smaku Special Blend, wędź/gotuj kurczaka przez około 3 godziny.
Na ostatnią godzinę posmaruj kurczaka pozostałymi 250 ml (1 c) sosu włoskiego.
Użyj termometru do mięsa, aby upewnić się, że kurczak jest ugotowany.
Służyć:
Podawać z makaronem w sosie pomidorowym i zielonymi warzywami.