Wędzone piwo puszka Indyk Przepis
Niezależnie od tego, czy świętujesz specjalną okazję, gotujesz dla grupy, czy masz zamrożonego ptaka, który należy ugotować, nie możesz się pomylić z wędzonym indykiem.
Te szlachetne ptaki zasługują na sprawiedliwość - palenie żywności. Palenie tworzy bardziej delikatniejsze i aromatyczne danie niż smażenie lub pieczone piekarniki. A kiedy połączysz pikantny smak dymu ze złożonymi aromatami dobrego przepisu, skończysz z daniem tak nieodpartym, że wybierzesz każdą ostatnią niewielką część mięsa z kości.
Ingredients
Solanka:
3 szklanki soli koszernej
1 szklanka brązowego cukru
2 Cytryny - pokrojone i wyciśnięte
2 Pomarańcze - pokrojone i wyciśnięte
1 szklanka octu jabłkowego
1 Butelka soku jabłkowego
5 liści laurowych – pokruszonych
Palma pełna tymianku
Palma pełna pieprzu
4 łyżki miodu
Suche pocieranie:
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki czosnku w proszku
2 łyżki mielonego tymianku
1 łyżka mielonej szałwii
1 łyżka mielonego chili w proszku
Składniki wymieszać z zimną wodą, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zanurz całego indyka w solance i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Preparation
Godzinę przed gotowaniem:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury około 225°F. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy użycie dowolnych Bisquettes z drewna owocowego Bradley.
Wyjmij indyka z solanki i opłucz go zimną wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowym i pozostaw na chwilę do wyschnięcia na powietrzu.
Następnie natrzyj oliwą z oliwek zewnętrzną część indyka. Następnie nałóż obficie pomiędzy skórę a mięso, wewnątrz jamy i na zewnątrz skóry indyka.
Otwórz puszkę swojego ulubionego piwa, nalej sobie wysoką, zimną szklankę i ciesz się! Teraz weź pustą puszkę i odetnij górną część wytrzymałymi nożyczkami. Następnie napełnij do połowy bulionem z kurczaka. Dodaj kilka liści laurowych, świeżą szałwię, 1 pokrojoną i wyciśniętą cytrynę oraz świeżo mielony pieprz.
Metoda palenia:
Umieść puszkę w wędzarni i ostrożnie opuść indyka na puszkę, tak aby puszka znalazła się całkowicie we wnętrzu indyka. Jest to jeden ze sposobów utrzymania wilgoci w indyku poprzez wpuszczenie pary do wnętrza podczas gotowania. Indyk musi być stabilny. Upewnij się, że jest w stanie samodzielnie stanąć. Aby go ustabilizować, możesz użyć metalowych stojaków na żebra.
Gotowanie zajmie od 6 do 8 godzin lub do momentu, gdy temperatura wewnątrz indyka osiągnie 50°C. Koniecznie sprawdź uda.
Wyjmij z wędzarni, odstaw i jedz! Cieszyć się!