Wędzone nadziewane Pierś z kurczaka Z przepisem z sosem chimichurri
Wędzony kurczak ma po prostu dodatkowy smak dzięki temu świeżym zielonym sosie z Argentyny.
Ingredients
4 Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
2 szklanki świeżej kolendry
1 papryczka Jalapeno, wydrążona i pozbawiona nasion
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków czerwonego chili
1 Sok z limonki
2 łyżki suszonego oregano, podzielone
4 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
1 ½ łyżeczki soli, podzielone
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku, posiekane
1 szklanka serka śmietankowego, zmiękczonego
Bisquettes o smaku Bradleya – jabłko, klon lub dąb
Preparation
Przygotuj sos chimichurri, dodając do robota kuchennego świeżą kolendrę, papryczkę jalapeno, 1 ząbek czosnku, płatki chili, sok z limonki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Naciśnij przycisk pulsu i zwolnij. Kontynuuj tę czynność, aby drobno posiekać kolendrę. Sos przypomina drobno posiekane zioła.
Do miski włóż serek śmietankowy i dodaj 2 łyżki sosu chimichurri. Pozostały sos chimichurri odłóż na później. Za pomocą widelca rozgnieć serek śmietankowy i sos chimichurri, aż dobrze się połączą.
Trzymając nóż poziomo, wbij go w grubszy koniec każdej piersi z kurczaka i natnij, tworząc głęboką kieszeń. Uważaj, aby nie przebić drugiego końca.
Włóż równomiernie masę serową do kieszeni każdej piersi kurczaka.
W małej misce wymieszaj pozostałą 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i mielony czosnek. Nacieramy całą piersią kurczaka. Połóż kurczaka na stojaku wędzarniczym.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając biszkietów z drewna jabłkowego, klonowego lub dębowego.
Wędź kurczaka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 50°F.
Połóż piersi kurczaka na talerzu i połóż na wierzch pozostały sos chimichurri.
Przez Steve Cylka