Stuffed Chicken Breast with Chimichurri Sauce

Wędzone nadziewane Pierś z kurczaka Z przepisem z sosem chimichurri



Wędzony kurczak ma po prostu dodatkowy smak dzięki temu świeżym zielonym sosie z Argentyny.

Ingredients

4 Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry

2 szklanki świeżej kolendry

1 papryczka Jalapeno, wydrążona i pozbawiona nasion

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka płatków czerwonego chili

1 Sok z limonki

2 łyżki suszonego oregano, podzielone

4 łyżki oliwy z oliwek, podzielone

1 ½ łyżeczki soli, podzielone

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 ząbki czosnku, posiekane

1 szklanka serka śmietankowego, zmiękczonego

Bisquettes o smaku Bradleya – jabłko, klon lub dąb

Preparation

Przygotuj sos chimichurri, dodając do robota kuchennego świeżą kolendrę, papryczkę jalapeno, 1 ząbek czosnku, płatki chili, sok z limonki, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Naciśnij przycisk pulsu i zwolnij. Kontynuuj tę czynność, aby drobno posiekać kolendrę. Sos przypomina drobno posiekane zioła.

Do miski włóż serek śmietankowy i dodaj 2 łyżki sosu chimichurri. Pozostały sos chimichurri odłóż na później. Za pomocą widelca rozgnieć serek śmietankowy i sos chimichurri, aż dobrze się połączą.

Trzymając nóż poziomo, wbij go w grubszy koniec każdej piersi z kurczaka i natnij, tworząc głęboką kieszeń. Uważaj, aby nie przebić drugiego końca.

Włóż równomiernie masę serową do kieszeni każdej piersi kurczaka.

W małej misce wymieszaj pozostałą 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i mielony czosnek. Nacieramy całą piersią kurczaka. Połóż kurczaka na stojaku wędzarniczym.

Ustaw wędzarnię na 250°F, używając biszkietów z drewna jabłkowego, klonowego lub dębowego.

Wędź kurczaka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 50°F.

Połóż piersi kurczaka na talerzu i połóż na wierzch pozostały sos chimichurri.

Przez Steve Cylka