Wędzona Harissa Pierś z kurczaka Przepis
Kurczak i kurczak skórny są zdecydowanie najlepsze do palenia. Ale czasami masz wybrednego zjadacza przy stole lub w lodówce nie ma nic innego. Oto świetne rozwiązanie: wędzona pierś z kurczaka Harissa, która nie wyschnie!
Ingredients
6 Piersi z kurczaka, bez kości i skóry
3-4 łyżki pasty Harissa (pikantny sos marokański, jeśli nie jesteś fanem pikantności, możesz zastąpić go również sosem BBQ)
Do solanki:
4 szklanki wody
¼ szklanki soli koszernej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płatków chili
Bisquettes Bradley Flavour – Dąb
Preparation
Rozpuścić razem składniki solanki.
Piersi kurczaka zalewamy solanką i wstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum 4 godziny. Najlepiej na noc!
Rozgrzej wędzarnię z bisquettesami o smaku dębowym do temperatury 250°F.
Wyjmij kurczaka z solanki, opłucz i osusz.
Smażyć kurczaka w paście Harissa.
Wędzić przez 1-2 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F. Po upływie godziny obserwuj, jak temperatura wewnętrzna się zamyka, i wyjmij z wędzarni tuż przed osiągnięciem 165°F, a wszystko będzie w porządku!
Przepis: Lena Clayton