Wędzony Piersi z indyka bez kości Przepis
Rozkoszuj się przepysznym, wędzonym indykiem przepisem na piersi, który sprawi, że twoje kubki smakowe będą chcące więcej. Sucha mieszanka soli koszernej, brązowego cukru, czarnego pieprzu, papryki i pieprzu cayenne, w połączeniu z procesem powolnego palenia, tworzy soczysty i aromatyczny indyk, który jest idealny na każdą okazję.
Ingredients
3 łyżki soli koszernej
2 łyżki brązowego cukru (jasnego lub ciemnego)
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
4-6 funtów białej piersi z indyka bez kości (używam marki Wiciokrzew)
Preparation
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
Posmaruj indyka odrobiną oleju roślinnego i nałóż na wszystkie części piersi.
Zawiń szczelnie w plastikową folię i wstaw do lodówki na noc.
Włóż pierś do nagrzanej wędzarni o temperaturze 250°F i nałóż 6 ciasteczek wiśniowych (lub innych według uznania).
Wędzić/gotować, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 50°F.
Wyjmij pierś z wędzarni, zawiń ją w folię i odstaw na 15 – 20 minut.
W tym czasie temperatura wewnętrzna wzrośnie o kolejne 5–10°F. Mięso wychodzi wilgotne, delikatne i pyszne.