Wędzone nadziewane Jerk Chicken Przepis na piersi
Po prostu pyszne! To niesamowita wędzona pierś z kurczaka z smakiem rumu. Danie, które będzie najlepsze, jeśli wyprzedzone z wyprzedzeniem do najlepszego smaku, ale nie jest to konieczne. Jeszcze lepiej, jeśli marynuje się z dnia na dzień.
Ingredients
1 łyżeczka ziela angielskiego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
1 szklanka serka śmietankowego, zmiękczonego
1 szklanka startego sera mozzarella
½ szklanki dżemu morelowego, podzielone
1 Papryka Scotch Bonnet, pozbawiona nasion
2 łyżki rumu
Bisquettes Bradley Flavour – dąb lub dąb whisky
Preparation
Przygotuj przyprawę do szarpnięcia, mieszając razem ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek czosnkowy, imbir, czarny pieprz, pieprz cayenne i sól razem w małej misce. Odłożyć na bok.
Trzymając nóż poziomo, wbij go w grubszy koniec każdej piersi z kurczaka i natnij, tworząc głęboką kieszeń. Uważaj, aby nie przebić drugiego końca.
W misce wymieszaj serek śmietankowy, ser mozzarella i ¼ szklanki dżemu morelowego, aż dobrze się połączą.
Włóż mieszaninę sera równomiernie do kieszeni każdej piersi kurczaka.
Całość posypujemy przyprawą do szarpnięć i delikatnie wecieramy przyprawę w mięso.
Przygotuj glazurę, mieszając pozostałe ¼ szklanki dżemu morelowego, pieprzu scotch bonnet i rumu na gładką masę. Odłożyć na bok.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranego drewna (klon lub hikora również świetnie się sprawdzają).
Połóż piersi z kurczaka na stojaku wędzarniczym i umieść stojak na wędzarni Bradley. Wędź kurczaka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 50°F, przez około 3 godziny.
W połowie wędzenia posmaruj kurczaka odrobiną glazury. Po wyjęciu kurczaka z wędzarni posmaruj je ponownie.