Smoked jerk chicken recipe

Wędzone nadziewane Jerk Chicken Przepis na piersi



Po prostu pyszne! To niesamowita wędzona pierś z kurczaka z smakiem rumu. Danie, które będzie najlepsze, jeśli wyprzedzone z wyprzedzeniem do najlepszego smaku, ale nie jest to konieczne. Jeszcze lepiej, jeśli marynuje się z dnia na dzień.

Ingredients

1 łyżeczka ziela angielskiego

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

4 piersi z kurczaka bez kości i skóry

1 szklanka serka śmietankowego, zmiękczonego

1 szklanka startego sera mozzarella

½ szklanki dżemu morelowego, podzielone

1 Papryka Scotch Bonnet, pozbawiona nasion

2 łyżki rumu

Bisquettes Bradley Flavour – dąb lub dąb whisky

Preparation

Przygotuj przyprawę do szarpnięcia, mieszając razem ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon, proszek czosnkowy, imbir, czarny pieprz, pieprz cayenne i sól razem w małej misce. Odłożyć na bok.

Trzymając nóż poziomo, wbij go w grubszy koniec każdej piersi z kurczaka i natnij, tworząc głęboką kieszeń. Uważaj, aby nie przebić drugiego końca.

W misce wymieszaj serek śmietankowy, ser mozzarella i ¼ szklanki dżemu morelowego, aż dobrze się połączą.

Włóż mieszaninę sera równomiernie do kieszeni każdej piersi kurczaka.

Całość posypujemy przyprawą do szarpnięć i delikatnie wecieramy przyprawę w mięso.

Przygotuj glazurę, mieszając pozostałe ¼ szklanki dżemu morelowego, pieprzu scotch bonnet i rumu na gładką masę. Odłożyć na bok.

Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranego drewna (klon lub hikora również świetnie się sprawdzają).

Połóż piersi z kurczaka na stojaku wędzarniczym i umieść stojak na wędzarni Bradley. Wędź kurczaka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 50°F, przez około 3 godziny.

W połowie wędzenia posmaruj kurczaka odrobiną glazury. Po wyjęciu kurczaka z wędzarni posmaruj je ponownie.