Wakacje wędzone Turcja z wędzonym masłem Przepis na iniekcję
W tym sezonie świątecznym przenieś Turcję na wyższy poziom, dodając dymny zwrot akcji! Dowiedz się więcej o tym, jak możesz użyć swojego palacza Bradleya do nasycania indyka pysznym smakiem, który z pewnością zrobi wrażenie na wakacjach.
Ingredients
1 duże wiadro (wystarczająco duże, aby pomieścić indyka o wadze 12–15 funtów)
1 stojak na palacze Bradley
1 Sonda termometru
1 Metalowa miska lub pojemnik
1 Strzykawka do wstrzykiwań
1 Pędzel do posmarowania amarillo chili i cynamonem
1 Tbsp świeżo zmielony czarny pieprz
1 Tsp mielony cynamon
2 Tbsp Chili amarillo w proszku (Uwaga: jeśli nie możesz go znaleźć, możesz zastąpić je ulubionym chili)
2 Tbsp Koszerny indyk wędzony w soli
2 galony zimnej wody
1 kwarta wrzącej wody
1 szklanka soli
2 filiżanki + ½ szklanki bourbona Jim Beam
1 Tbsp całe ziarna czarnego pieprzu
1 szklanka syropu klonowego
1 kwarta cydru jabłkowego
3-4 gałązki świeżej szałwii
1 świeży indyk (około 12-15 funtów). Uwaga: jeśli używasz mrożonego indyka, musisz go rozmrozić przed zamarynowaniem.
¼ szklanki nacierania chili amarillo i cynamonem (przepis powyżej)
1 funt masła, mrożonego
Preparation
W misce wymieszaj świeżo zmielony czarny pieprz, cynamon, chili w proszku i sól koszerną. Odłożyć na bok. sprawia ½ filiżanka.
Solanka:
Do dużego wiadra wlej zimną wodę. Do wrzącej wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy sól się rozpuści, wlej wrzącą słoną wodę do wiadra z zimną wodą.
Dodaj 2 szklanki bourbona Jim Beam, ziarna czarnego pieprzu, syrop klonowy, cydr jabłkowy i świeżą szałwię. Wymieszaj i odłóż na bok.
Usuń szyję i podroby z wnętrza indyka (jeśli to konieczne). Indyka, szyję i podroby opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włóż indyka, szyję i podroby do wiadra z wodą, upewniając się, że indyk jest całkowicie zanurzony. Może być konieczne obciążenie indyka, aby utrzymać go w zanurzeniu.
Przykryj i przechowuj w lodówce przez 24 godziny lub do 36 godzin w przypadku znacznie większego indyka. Wyjmij indyka, szyję i podroby z solanki, wyrzucając resztki solanki. Opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż ponownie do lodówki i pozostaw do wyschnięcia bez opakowania na 2-3 godziny.
Czas zapalić:
Skonfiguruj wędzarnię Bradley zgodnie z instrukcjami producenta i ustaw temperaturę wędzarni na 230ºF. Nasmaruj indyka wewnątrz i na zewnątrz kremem Amarillo Chili Cinnamon Rub.
Połóż indyka, szyję i podroby na ruszcie i włóż do wędzarni. Włóż sondę termometru w najgrubszą część uda indyka, uważając, aby nie dotknąć kości, i ustaw temperaturę wewnętrzną na 50°C.
Wędzić indyka przez około 5-6 godzin. Gdy indyk znajdzie się w wędzarni, weź zamrożone masło i włóż je do metalowej miski lub pojemnika. Umieścić w wędzarni, pozostawić do całkowitego zadymienia i stopienia. Tak, palimy masło!
Wskazówka: użyj mrożonego masła, aby nie stopiło się tak szybko i aby dym mógł przedostać się do masła, warstwa po warstwie, uzyskując słodkie, wędzone masło.
Wyjmij indyka i roztopione wędzone masło z wędzarni. Dodać ½ szklankę Jim Beam Bourbon do masła i ponownie włóż mieszaninę masła do wędzarni, paląc przez około 5-10 minut
Ponownie wyjmij masło z wędzarni i za pomocą strzykawki odessaj sok, który zebrał się w jamie indyka i dodaj go do mieszanki maślanej. Dobrze wymieszać. Następnie za pomocą strzykawki wstrzyknij indykowi mieszaninę masła w różne miejsca. Zwróć indyka do wędzarni.
Uwaga: sugeruję 3-4 zastrzyki na pierś i udo. Kontynuuj wędzenie indyka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 180°F.
Wyjmij indyka z wędzarni i za pomocą pędzla do posmarowania indyka sokiem, który zebrał się w jamie wędzarniczej, wraz z dodatkową mieszanką masła. Pozwól indykowi odpocząć przez około 10-20 minut, przykryty luźno kawałkiem folii aluminiowej.
Rzeźbij i podawaj. Zakopać!
Przepis: Ted Reader