Plate of chicken wings

Przyprawione Berbere wędzone Skrzydełka kurczaka Przepis



Berbere lub (Bir-Beri) to tradycyjna etiopska mieszanka przypraw, która ma tyle wariantów, ile jest kucharzy. Zwykle zawiera paprykę, czosnek, imbir i sól, ale goździki i kozieradki są również powszechne. Jest używany do mięsa, które są pieczone przez długi czas, co oznacza, że ​​dobrze działa również z niskim i powolnym stylem palenia mięsa. Podawaj te skrzydła z odrobiną wyciśnięcia cytryny lub wapna na końcu, aby dodać lekki cytrusowy dotyk.

Ingredients

2-3 kg skrzydełka z kurczaka

Dla pocierania:

1 ½ łyżki soli koszernej

¼ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka berberysu

2 łyżeczki papryki

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Bisquettes Bradley Smoker Hickory

Preparation

Wymieszać składniki na nacieranie.

Wymieszaj skrzydełka z kurczaka i równomiernie je posmaruj.

Ułóż skrzydełka w aluminiowym naczyniu do pieczenia.

Wędzić skrzydełka w temperaturze 225°F bisquettesami hikorowymi lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F (około 1 godziny).

Podawaj natychmiast lub włóż do nagrzanego piekarnika (400°F) na kilka minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.