Przyprawione Berbere wędzone Skrzydełka kurczaka Przepis
Berbere lub (Bir-Beri) to tradycyjna etiopska mieszanka przypraw, która ma tyle wariantów, ile jest kucharzy. Zwykle zawiera paprykę, czosnek, imbir i sól, ale goździki i kozieradki są również powszechne. Jest używany do mięsa, które są pieczone przez długi czas, co oznacza, że dobrze działa również z niskim i powolnym stylem palenia mięsa. Podawaj te skrzydła z odrobiną wyciśnięcia cytryny lub wapna na końcu, aby dodać lekki cytrusowy dotyk.
Ingredients
2-3 kg skrzydełka z kurczaka
Dla pocierania:
1 ½ łyżki soli koszernej
¼ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka berberysu
2 łyżeczki papryki
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Bisquettes Bradley Smoker Hickory
Preparation
Wymieszać składniki na nacieranie.
Wymieszaj skrzydełka z kurczaka i równomiernie je posmaruj.
Ułóż skrzydełka w aluminiowym naczyniu do pieczenia.
Wędzić skrzydełka w temperaturze 225°F bisquettesami hikorowymi lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F (około 1 godziny).
Podawaj natychmiast lub włóż do nagrzanego piekarnika (400°F) na kilka minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.