Wędzony azjatycki marynowany Kaczka Przepis na sałatkę
Przed wykonaniem bułek musisz palić kaczkę i przygotować warzywa, które zamierzasz owinąć. W przypadku sałatki wystarczy sałata, czerwona papryka, ogórek, marchewka i zielona cebula.
Marynuj piersi z kaczkami w azjatyckich przyprawach i pal je drewnem. Owinąć bułki cienkim papierem ryżowym, łącząc plastry wędzonej kaczki, warzywa i makaron. Dwie piersi kaczki wykonują 8 bułek sałatkowych.
Ingredients
Do marynaty:
¼ szklanki oleju roślinnego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu winnego ryżowego
¼ szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka Sambala
2 ząbki czosnku - posiekane
Na roladki sałatkowe:
1 opakowanie papieru ryżowego
1 opakowanie makaronu ryżowego „szklanego” vermicelli
1 główka sałaty zielonej
1 Czerwona papryka - julienne
½ ogórka angielskiego - julienned
2 marchewki – obrane i pokrojone w julienne
1 pęczek zielonej cebuli – pokrojonej w cienkie plasterki
Na sos do maczania:
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju roślinnego
1 puszka mleka kokosowego
¼ Kubek niesolonego, naturalnego masła orzechowego (użyłam masła dla dodatkowej tekstury)
2 łyżeczki sosu sojowego
Preparation
Wymieszać składniki na marynatę.
Marynuj piersi z kaczki przez noc, wcześniej nałóż grubą czapkę z piersi kaczki.
Makaron vermicelli włóż do miski z wodą i włóż do lodówki na noc.
Wędź piersi z kaczki za 1½ - 2 godziny w wędzarni nagrzanej do 225°F z biszkietami dębowymi lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160°F.
Kaczkę pozostawić do ostygnięcia, pokroić w paski.
Napełnij dużą formę/naczynie do pieczenia wodą o temperaturze pokojowej.
Teraz zaczynamy składać bułki sałatkowe! Wolę podwójnie zawijać bułki sałatkowe. Chroni Cię to przed niszczycielskimi skutkami podartego papieru i oznacza, że możesz w nim umieścić jeszcze smaczniejsze rzeczy. Zacznij od zanurzenia po jednym kawałku papieru ryżowego w wodzie (pozostaw go zanurzonego na 1 minutę), a następnie rozpłaszcz na czystej desce do krojenia. Powtórz tę czynność i połóż drugi papier bezpośrednio na wierzchu (podwójne owinięcie!). Papiery powinny być miękkie i giętkie.
Na środku wrapa połóż kawałek sałaty liściastej, małą garść odsączonego i namoczonego makaronu vermicelli, plastry kaczki, trochę papryki, ogórka, marchewkę i zieloną cebulę.
Zawiń rolkę sałatkową podobnie jak burrito, naciągając brzeg najbliżej siebie nad składnikami. Zwiń boki i odsuń się od siebie, aby uszczelnić koniec. Jeżeli masz problemy z zaklejeniem papieru, zwilż jego krawędź niewielką ilością wody.
Powtarzaj, powtarzaj, powtarzaj!
Aby przygotować sos do maczania, w małym rondlu na średnim ogniu umieść olej i pastę czerwonego curry
Smaż pastę przez 2-3 minuty, ciągle mieszając
Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i sos sojowy
Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty na kuchence, pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby sos nie przykleił się do rondla
Sałatki podawaj z sosem i ciesz się smakiem!