Smoked duck salad roll recipe

Wędzony azjatycki marynowany Kaczka Przepis na sałatkę



Przed wykonaniem bułek musisz palić kaczkę i przygotować warzywa, które zamierzasz owinąć. W przypadku sałatki wystarczy sałata, czerwona papryka, ogórek, marchewka i zielona cebula.

Marynuj piersi z kaczkami w azjatyckich przyprawach i pal je drewnem. Owinąć bułki cienkim papierem ryżowym, łącząc plastry wędzonej kaczki, warzywa i makaron. Dwie piersi kaczki wykonują 8 bułek sałatkowych.

Ingredients

Do marynaty:

¼ szklanki oleju roślinnego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka octu winnego ryżowego

¼ szklanki sosu sojowego

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka Sambala

2 ząbki czosnku - posiekane

Na roladki sałatkowe:

1 opakowanie papieru ryżowego

1 opakowanie makaronu ryżowego „szklanego” vermicelli

1 główka sałaty zielonej

1 Czerwona papryka - julienne

½ ogórka angielskiego - julienned

2 marchewki – obrane i pokrojone w julienne

1 pęczek zielonej cebuli – pokrojonej w cienkie plasterki

Na sos do maczania:

1 łyżka czerwonej pasty curry

2 łyżki oleju roślinnego

1 puszka mleka kokosowego

¼ Kubek niesolonego, naturalnego masła orzechowego (użyłam masła dla dodatkowej tekstury)

2 łyżeczki sosu sojowego

Preparation

Wymieszać składniki na marynatę.

Marynuj piersi z kaczki przez noc, wcześniej nałóż grubą czapkę z piersi kaczki.

Makaron vermicelli włóż do miski z wodą i włóż do lodówki na noc.

Wędź piersi z kaczki za 1½ - 2 godziny w wędzarni nagrzanej do 225°F z biszkietami dębowymi lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160°F.

Kaczkę pozostawić do ostygnięcia, pokroić w paski.

Napełnij dużą formę/naczynie do pieczenia wodą o temperaturze pokojowej.

Teraz zaczynamy składać bułki sałatkowe! Wolę podwójnie zawijać bułki sałatkowe. Chroni Cię to przed niszczycielskimi skutkami podartego papieru i oznacza, że możesz w nim umieścić jeszcze smaczniejsze rzeczy. Zacznij od zanurzenia po jednym kawałku papieru ryżowego w wodzie (pozostaw go zanurzonego na 1 minutę), a następnie rozpłaszcz na czystej desce do krojenia. Powtórz tę czynność i połóż drugi papier bezpośrednio na wierzchu (podwójne owinięcie!). Papiery powinny być miękkie i giętkie.

Na środku wrapa połóż kawałek sałaty liściastej, małą garść odsączonego i namoczonego makaronu vermicelli, plastry kaczki, trochę papryki, ogórka, marchewkę i zieloną cebulę.

Zawiń rolkę sałatkową podobnie jak burrito, naciągając brzeg najbliżej siebie nad składnikami. Zwiń boki i odsuń się od siebie, aby uszczelnić koniec. Jeżeli masz problemy z zaklejeniem papieru, zwilż jego krawędź niewielką ilością wody.

Powtarzaj, powtarzaj, powtarzaj!

Aby przygotować sos do maczania, w małym rondlu na średnim ogniu umieść olej i pastę czerwonego curry

Smaż pastę przez 2-3 minuty, ciągle mieszając

Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i sos sojowy

Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty na kuchence, pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby sos nie przykleił się do rondla

Sałatki podawaj z sosem i ciesz się smakiem!