Southern Smoked Chicken Recipe

Południowy Wędzony kurczak Przepis



Weź swoje kubki smakowe na wycieczkę na południe z naszym wędzonym przepisem na kurczaka! To danie z delikatnym, soczystym kurczakiem nasyconym dymnym smakiem i mieszanką klasycznych południowych przypraw jest idealnym dodatkiem do każdego letniego grilla lub kolacji tygodniowej.

Ingredients

1 kg (2 funty) smażonego całego kurczaka lub jego części

30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek

3 ml (½ łyżeczki) suszonego tymianku, pieprzu szałwiowego i oregano (lub wybrane zioła zastępcze)

2 ml (¼ łyżeczki) sproszkowanego czosnku

Szczypta proszku cayenne

Szczypta ziela angielskiego w proszku

Preparation

Całość natrzyj kurczaka oliwą z oliwek.

Wymieszaj przyprawy i posyp kurczaka.

Połóż kurczaka lub kawałki kurczaka na stojakach wędzarni.

Metoda palenia:

Umieść kurczaka w wędzarni Bradley.

Kurczak wędzony na gorąco z biszkietami o smaku pekan przez około 1 ½ do 2 godzin.

Używając termometru do mięsa, kontynuuj gotowanie na wysokim poziomie, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Cały kurczak powinien zająć około 4 do 4 ½ godziny, mniej więcej w połowie czasu należy go obrócić, aby równomiernie się upiec.

Służyć:

Podawać z sosem BBQ jako dodatek do maczania. Jeśli szukasz autentycznego południowego posiłku, rozważ także podanie ryżu i fasoli lub jambalaya, razem z warzywami w stylu południowym, batatami lub smażonymi zielonymi pomidorami i oczywiście chlebem kukurydzianym lub ciastkami. Zakończ posiłek ciastem orzechowym lub szewcem brzoskwiniowym, aby uzyskać prawdziwie południowy akcent!