Południowy Wędzony kurczak Przepis
Weź swoje kubki smakowe na wycieczkę na południe z naszym wędzonym przepisem na kurczaka! To danie z delikatnym, soczystym kurczakiem nasyconym dymnym smakiem i mieszanką klasycznych południowych przypraw jest idealnym dodatkiem do każdego letniego grilla lub kolacji tygodniowej.
Ingredients
1 kg (2 funty) smażonego całego kurczaka lub jego części
30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
3 ml (½ łyżeczki) suszonego tymianku, pieprzu szałwiowego i oregano (lub wybrane zioła zastępcze)
2 ml (¼ łyżeczki) sproszkowanego czosnku
Szczypta proszku cayenne
Szczypta ziela angielskiego w proszku
Preparation
Całość natrzyj kurczaka oliwą z oliwek.
Wymieszaj przyprawy i posyp kurczaka.
Połóż kurczaka lub kawałki kurczaka na stojakach wędzarni.
Metoda palenia:
Umieść kurczaka w wędzarni Bradley.
Kurczak wędzony na gorąco z biszkietami o smaku pekan przez około 1 ½ do 2 godzin.
Używając termometru do mięsa, kontynuuj gotowanie na wysokim poziomie, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Cały kurczak powinien zająć około 4 do 4 ½ godziny, mniej więcej w połowie czasu należy go obrócić, aby równomiernie się upiec.
Służyć:
Podawać z sosem BBQ jako dodatek do maczania. Jeśli szukasz autentycznego południowego posiłku, rozważ także podanie ryżu i fasoli lub jambalaya, razem z warzywami w stylu południowym, batatami lub smażonymi zielonymi pomidorami i oczywiście chlebem kukurydzianym lub ciastkami. Zakończ posiłek ciastem orzechowym lub szewcem brzoskwiniowym, aby uzyskać prawdziwie południowy akcent!