Herb wędził Kurczak Przepis
Bazylia, Oregano, natka pietruszki, tymianku i rozmaryn nadają specjalny smak tego zioła wędzonego kurczaka. Masło pomaga zachować wilgotność kurczaka podczas palenia. Lepsze wyniki, jeśli używasz Bisquettes naszego Huntera Premium.
Ingredients
4 Udka z kurczaka, z kością, ze skórą
Dla solanki:
3½ l (około 1 galona) wody
½ szklanki soli koszernej
½ szklanki brązowego cukru
W przypadku masła ziołowego:
¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej
Sok i skórka z jednej cytryny
¼ szklanki świeżych, posiekanych ziół (użyliśmy bazylii, oregano, pietruszki, tymianku i rozmarynu; baw się dobrze i mieszaj!)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku, posiekane
Bisquettes Bradley Flavour – Bisquettes Premium Hunter’s Blend
Preparation
Rozpuścić składniki na solankę.
Kurczak w solance na noc.
Wyjmij kurczaka z solanki, opłucz i osusz.
Rozgrzej wędzarnię do temperatury 275-300°F za pomocą Bisquettes Premium Hunter's Blend.
Połóż kurczaka na ruszcie w brytfance lub aluminiowym naczyniu do pieczenia, a następnie umieść go w wędzarni.
Zmieszać składniki na masło ziołowe.
Okresowo smaruj kurczaka masłem.
Wędzić przez 2-3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.
Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałym masłem.
Przepis: Lena Clayton