Herb Smoked Chicken

Herb wędził Kurczak Przepis



Bazylia, Oregano, natka pietruszki, tymianku i rozmaryn nadają specjalny smak tego zioła wędzonego kurczaka. Masło pomaga zachować wilgotność kurczaka podczas palenia. Lepsze wyniki, jeśli używasz Bisquettes naszego Huntera Premium.

Ingredients

4 Udka z kurczaka, z kością, ze skórą

Dla solanki:

3½ l (około 1 galona) wody

½ szklanki soli koszernej

½ szklanki brązowego cukru

W przypadku masła ziołowego:

¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej

Sok i skórka z jednej cytryny

¼ szklanki świeżych, posiekanych ziół (użyliśmy bazylii, oregano, pietruszki, tymianku i rozmarynu; baw się dobrze i mieszaj!)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku, posiekane

Bisquettes Bradley Flavour – Bisquettes Premium Hunter’s Blend

Preparation

Rozpuścić składniki na solankę.

Kurczak w solance na noc.

Wyjmij kurczaka z solanki, opłucz i osusz.

Rozgrzej wędzarnię do temperatury 275-300°F za pomocą Bisquettes Premium Hunter's Blend.

Połóż kurczaka na ruszcie w brytfance lub aluminiowym naczyniu do pieczenia, a następnie umieść go w wędzarni.

Zmieszać składniki na masło ziołowe.

Okresowo smaruj kurczaka masłem.

Wędzić przez 2-3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.

Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałym masłem.

Przepis: Lena Clayton