Tandoori Style Smoked Chicken

Styl Tandoori wędzony Kurczak Przepis



Gotowy, aby urozmaicić rutynę obiadową? Nasz przepis na wędzony kurczak w stylu Tandoori jest pełen odważnych, aromatycznych smaków, które przetransportuje twoje kubki smakowe prosto do Indii. Warunek, soczysty kurczak jest nasycony zadymioną dobrocią i żywą mieszanką przypraw, co czyni go idealnym punktem centralnym na każdy posiłek.

Ingredients

6 Połówek kurczaka – frytkownice ok. 1 kg (2 funty) lub całe nogi z udami

15 ml do 30 ml (1 łyżka do 2 łyżek stołowych) grubej soli

3 ząbki czosnku drobno posiekane

½ cytryny

250 ml (1 c) jogurtu naturalnego

5 ml (1 łyżeczka) przypraw indyjskich, takich jak nasiona kminku, nasiona kolendry, nasiona kopru włoskiego, cały czarny pieprz, pieprz cayenne i papryka, zmielonych razem.

Preparation

Nakłuj skórę na kawałkach kurczaka wykałaczką, robiąc kilka małych dziurek.

Używając połówki cytryny, natrzyj kawałki kurczaka solą i czosnkiem.

W dużej szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj jogurt i przyprawy.

Dokładnie posmaruj każdy kawałek kurczaka mieszanką jogurtową.

Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Metoda palenia:

Wyjmij kurczaka z marynaty i wylej resztki soku.

Rozgrzej wędzarnię Bradley Smoker do około 100°C (220°F) przy zamkniętej przepustnicy.

Ułóż kurczaka skórą do dołu na natłuszczonej patelni wędzarniczej.

Włóż kurczaka do wędzarni Bradley i za pomocą biszkietów o smaku wiśniowym wędź/gotuj kurczaka przez około 3 do 4 godzin lub do chwili, gdy termometr natychmiastowy wskaże temperaturę 60°C do 70°C (140°F do 160°F). Częściowo otworzyć przepustnicę po 2 godzinach.