Smoked Beer Brined Chicken Recipe
As you prepare your beer brine, just remember that this kind of brine penetrates chicken pieces quickly. So you won’t need much of it. You don’t need expensive beer. Any kind will protect chicken from drying while smoking.
Ingredients
10 do 15 udek i skrzydełek kurczaka ze skórą i kością
Do solanki:
2 szklanki bursztynowego piwa (około 1,5 puszki)
2 szklanki wody
3 łyżki soli koszernej
3 łyżki cukru
1 łyżka ostrego sosu
Do wcierania:
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżki soli koszernej
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub suszonego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Bisquettes o smaku Bradleya – o smaku olchy
Preparation
Składniki na solankę wymieszać. Na końcu dodajemy piwo, gdyż lekko się spieni.
Zalać kurczaka solanką i wstawić pod przykryciem do lodówki na noc.
Wyjmij kurczaka z solanki i opłucz zimną wodą.
Wymieszać składniki na nacieranie.
Kawałki kurczaka równomiernie wrzuć do nacierania.
Połóż skrzydełka i uda bezpośrednio na stojaku wędzarniczym.
Wędź kurczaka w temperaturze 225°F za pomocą olchowych bisquettes.
Przepis: Lena Clayton