Smoked Chicken Calzones Recipe
Stuff these Smoked Chicken Calzones with red peppers, olives, smoked chicken cubes and mozzarella. Sprinkle with oregano and serve with some pizza sauce for dipping!
Ingredients
1 Kulka ciasta na pizzę
2 szklanki wędzonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
1 szklanka zielonych oliwek, pokrojonych w kostkę
1 szklanka pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
3 szklanki startej mozzarelli
1 jajko
⅓ szklanki mleka
1 łyżka oregano
Preparation
Rozgrzej piekarnik do 350°F.
W dużej misce wymieszaj pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, zielone oliwki, pieczoną czerwoną paprykę i startą mozzarellę.
Posyp mąkę na płaskiej powierzchni roboczej. Połóż kulkę ciasta na pizzę na powierzchni i pokrój ją na 8 równych części.
Oprósz dłonie mąką i rozwałkuj jedną z porcji ciasta na pizzę w okrąg o średnicy 8 cali. Staraj się, aby była to jednakowa grubość. W razie potrzeby za pomocą wałka do ciasta zwiń ciasto w okrąg o średnicy 8 cali.
Na środek koła ciasta na pizzę nałóż trochę mieszanki wędzonego kurczaka. Upewnij się, że na krawędzi jest trochę wolnego miejsca.
Złóż ciasto tak, aby powstało półkola. Ściśnij krawędzie, aby upewnić się, że jest dobrze uszczelniony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrób pozostałe calzone.
Przygotuj masę jajeczną, mieszając jajko z mlekiem w małej misce.
Posmaruj calzone jajkiem i posyp oregano.
Piec w piekarniku przez 25 minut lub do złotego koloru.
Podawać z sosem do pizzy do maczania!
Przepis autorstwa: Steve Cylka