Bourbon i Herb Walone Indyk Przepis
Turcja jest bardzo wszechstronnym białkiem. I moim zdaniem, podczas gdy pieczony indyk może być pyszny, jeśli jest odpowiedni. Wędzony przepis na indyka może osiągnąć wyniki, które przewyższają nawet wypchany i pieczony wakacyjny ptak.
W tym roku miałem okazję zabezpieczyć drugą indyk z lokalnej farmy z indyka. To był 16 funtów, cały naturalny zasięg podniesiony ptak. Widziałem to jako idealną okazję do palenia. A następnie pakowanie próżni i zamrozić szereg kawałków - szczególnie dużo pokrojonych mięsa na kanapki (patrz przepis poniżej).
Ingredients
Hodowla jednopasmowa, indyk naturalny
Dla suchej solanki:
Przygotuj mieszankę suszonych lub świeżych ziół.
Pamiętaj, że suszone zioła zapewnią bardziej intensywny smak. Używałam głównie świeżych ziół.
Cztery gałązki świeżego rozmarynu (odrywamy igły od łodygi)
Cztery gałązki świeżej szałwii
10 - 12 gałązek świeżego tymianku pospolitego
Cztery ząbki czosnku, obrane i posiekane
Dwa łyżeczki z nasion kopru włoskiego
Jeden łyżeczka skórki cytrynowej
Jeden łyżeczka płatków czerwonej papryki
Pół szklanki soli koszernej
Dwa łyżeczki cukru turbinado (cukier surowy)
Wszystkie składniki włóż do miski robota kuchennego i pulsuj, aż powstanie pasta.
Dla dymu:
Dwa jabłka - przekrojone na pół
Jedna duża cebula - przekrojona na pół
Trzy lub cztery całe ząbki czosnku
Cztery gałązki świeżego rozmarynu
Jedna filiżanka ulubionego Bourbona
Bisquettes z dębu whisky
Przepis na pyszną kanapkę:
Jedna półbagietka
Potrójny kremowy ser Brie
Galaretka z ostrej papryki
Rukola
Wędzony indyk w plasterkach
Preparation
Natrzyj mieszanką suchej solanki całego indyka – górę, dół i wnętrze jamy.
Indyka schłodzić bez przykrycia w lodówce przez 24 godziny.
Trzydzieści minut przed wędzeniem wyjmij indyka z lodówki i opłucz solankę – nie spiesz się i usuń solankę z ptaka. Użyj zimnej bieżącej wody.
Indyka dobrze osusz, a do wnęki włóż jabłka, cebulę i ząbki czosnku wraz z gałązkami rozmarynu.
Nasmaruj Bourbonem całą zewnętrzną część indyka.
Palić:
Wędź indyka na bisquettes z dębu whisky w temperaturze 220 - 225°F przez 6 - 8 godzin.
Podlewaj Bourbonem nie więcej niż trzy razy podczas całego procesu wędzenia.
Poszukaj temperatury wewnętrznej wynoszącej 150–160°F.
Gdy indyk osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gotowy, wyjmij go i odstaw na deskę do krojenia na 15–20 minut.
Usuń owoce i warzywa z jamy.
Rzeźbij, kroj i ciesz się!
Kanapka:
Rozetnij bagietkę i posmaruj Brie po jednej stronie chleba.
Galaretkę pieprzową rozsmaruj na drugiej stronie chleba.
Na serze ułóż plasterki wędzonego indyka.
Połóż rukolę na indyku, zamknij kanapkę i ciesz się smakiem!