Boudreaux Wędzony indyk Przepis
Palenie indyka zdecydowanie zajmuje nieco dłużej niż pieczenie. Czytaj dalej i planuj z wyprzedzeniem, abyś mógł mieć dużo czasu na idealną indyk!
Zamierzam użyć mojego Bradleya do jednego z naszych indyków w nadchodzącym Święto Dziękczynienia. To będzie pierwszy raz, kiedy skoczy i pali indyka. Znalazłem kilka przepisów na solankę, a proces wydaje się dość prosty. Myślę, że zrobię też pocieranie pod skórą.
Zastanawiam się jednak, ile dymu dać ptakowi. Wiem, że w pełni gotowanie ptaka zajmie kilka godzin. Mieszkam w północnej Nevadzie, a temperatura zewnętrzna będzie chłodna. Czy powinienem cały czas uruchomić dym, gotując, lub strzępić wystarczająco długo na 2 lub 3 godziny dymu.
Na szczęście wymyśliłem ten przepis Cajunboudreaux i to są dodatkowe sugestie, które od niego otrzymałem.
Suknij go przez 24 godziny, a następnie nałóż dym przez około 5 godzin. Palę o 190 F. Używam Hickory z każdym czwartym krążeniem jabłkiem. Z płonącym obsługą obsługującą, tak czyste, nie przekracza dymu. Jeśli chcesz trochę szaleć i strążyć skarpetki ludzi, zimny dym przez 2 godziny, smażyć na głębokie 3 minuty na funt. Sugerowałbym również, abyś zakrył ptaka żółtą musztardą francuską i nakładać przyprawę Cajun na zewnątrz. Poniżej znajduje się moja domowa solanka i standardowe kierunki.
Ingredients
Solanka z indyka Bourdeaux:
Solanka (24 godziny)
1 galon wody – będziesz potrzebować więcej wody, po prostu użyj tego jako stołu
1 szklanka soli
¾ Cnad czymś sos sojowy
½ Cnad czymś biały cukier
½ Cnad czymś brązowy cukier
½ Cnad czymś Miód
½ Cnad czymś ocet jabłkowy
4 łyżki czarnego pieprzu
3 – 4 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki przyprawy Tony Chachere
1 Pokrojona pomarańcza
1 Pokrojone jabłko
Preparation
Aby zasolić indyka:
Dostawy: Aby prawidłowo zasolić indyka, musisz zacząć go wieczorem przed planowanym gotowaniem. Będziesz potrzebować co najmniej 10 do 12 godzin (planuj 1 godzinę na funt indyka), pojemnika wystarczająco dużego, aby pomieścić indyka i wystarczającej ilości solanki, aby go przykryć.
Będziesz także potrzebować soli, wody, cukru, przypraw i wystarczającej ilości miejsca do przechowywania w lodówce. Duży garnek ze stali nierdzewnej lub nawet czyste plastikowe wiadro o pojemności 5 galonów będzie doskonałym pojemnikiem.
Niezależnie od tego, jaki pojemnik wybierzesz, indyk musi mieć wystarczająco dużo miejsca, aby można go było obrócić, więc powinien być duży. Zarówno Reynolds (torba do pieczenia indyków w piekarniku), jak i ziploc (torba do przechowywania XL) tworzą bardzo duże, zamykane torby przeznaczone do kontaktu z żywnością, które doskonale nadają się do solenia.
Indyk:
Indyka należy oczyścić, całkowicie rozmrozić i nie powinien to być indyk samosmażący się ani indyk koszerny. Indyki samosmażone i koszerne mają dodatek słonego bulionu, który sprawi, że Twój solony indyk będzie zbyt słony. Najlepiej sprawdzi się świeży indyk, ale równie dobrze sprawdzi się całkowicie rozmrożony, wcześniej zamrożony indyk.
Solanki mogą być ostre z papryką i cayenne, pikantne z ziołami i czosnkiem lub słodkie z melasą, miodem i brązowym cukrem.
Słodzenie solanki:
Cukier jest opcjonalny w przypadku dowolnej solanki, ale przeciwdziała smakowi soli. Możesz wybrać solankę bez cukru, ale zalecam dodanie cukru (wystarczy dowolny rodzaj „słodkiego”), aby zachować smak indyka. Dodaj maksymalnie 1 szklankę cukru na galon solanki. Podobnie jak w przypadku soli, musisz upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił.
Organizować coś:
Umieść indyka w pojemniku i zalej taką ilością solanki, aby całkowicie go przykryła, pozostawiając centymetr lub dwa wolnego. Nie chcesz, aby jakakolwiek część indyka znajdowała się nad powierzchnią solanki. Teraz włóż całość do lodówki. Indyk powinien pozostawać w solance przez około 1 godzinę na funt indyka. Zbyt długie marynowanie jest znacznie gorsze niż niedostateczne marynowanie, więc uważaj na czas.
Wyluzuj:
Nie masz miejsca w lodówce? Wypróbuj chłodnicę. Lodówka wystarczająco duża, aby pomieścić indyka, stanowi dobry pojemnik na indyka i solankę. Lodówka pomoże utrzymać chłód i umożliwi zamarynowanie indyka bez zajmowania cennego miejsca w lodówce. Jeśli jest chłodno, ale nie mroźno, możesz wystawić całość na zewnątrz, dopóki nie będziesz potrzebować indyka. Jeśli jest ciepło, wypełnij zapinaną na zamek torbę lodem. Umieść to w lodówce razem z indykiem i solanką, co utrzyma temperaturę podczas procesu solenia.
Płukanie:
Kiedy będziesz gotowy, aby rozpocząć gotowanie indyka, wyjmij go z solanki i dokładnie opłucz w zlewie zimną wodą, aż wszelkie ślady soli znikną z powierzchni wewnątrz i na zewnątrz. Bezpiecznie wyrzuć solankę i ugotuj indyka jak zwykle. Gdy tylko zaczniesz kroić indyka, zauważysz, że solanka pomogła mu zatrzymać wilgoć. Już pierwszy kęs sprawi, że na zawsze przekonasz się do solenia indyków w solance, a gdy już tego spróbujesz, będziesz chciał zamarynować cały swój drób w solance.
Ciesz się i powodzenia. Będziesz sie dobrze bawić!