Bradley palił Korona indyka
W te Święta Bożego Narodzenia podnieś święto świąteczne z wędzoną koroną indyka. Dymny infuzja poprawia naturalne smaki indyka, a chrupiąca skóra dodaje nieodpartej konsystencji. Jest to centralny element, który sprawi, że goście będzie się zachwycić i sprawi, że twoja świąteczna uroczystość była naprawdę niezapomniana.
Ingredients
mała korona z indyka (moja ważyła 1,75kg - doskonałe wędliny, kanapki itp. lub dla 2 osób jako danie główne)
dla solanki:
200 g dobrej soli morskiej + 100 g jasnobrązowego cukru muscovado
2 gałązki tymianku,
2 gałązki rozmarynu,
6 ząbków czosnku – obranych i zmiażdżonych
Preparation
Grudzień może oznaczać tylko jedno: Święta Bożego Narodzenia! I wkraczamy w luksus. Z pewnością wszyscy jesteśmy winni upchania w ciągu dziesięciu dni tylu jadalnych smakołyków, ile tylko możemy wymyślić? Odpust to najważniejsza kwestia, a wędzone potrawy zajmują wysokie miejsce na liście. W tym miesiącu mamy dla Was dwie pyszne propozycje, jedną z możliwością romantycznego i innego, świątecznego lunchu (choć dla mnie byłby to gwiazda noworocznego talerza wędlin) i taką, która powali na kolana dla całej rodziny jako przystawka na świąteczny lunch. Mówimy oczywiście o indyku i łososiu. Na początek pokażę ci koronę z indyka wędzonego na gorąco Bradleya.
Aby zamarynować koronę indyka przez noc: wymieszaj sól i cukier z 2 litrami wrzącej wody w dobrze dopasowanym, czystym naczyniu lub pojemniku i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kolejny litr wody wraz z ziołami i czosnkiem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie zanurzyć koronę indyka, mostkiem w dół, w solance (jeśli nie jest całkowicie przykryta, dodać trochę więcej zimnej wody). Przykryć pokrywką lub folią spożywczą i pozostawić na noc.
Następnego dnia odlać solankę, zalać świeżą wodą i moczyć przez 1 godzinę. Odcedzić i wysuszyć. Przed paleniem pozostaw w Bradleyu na 3-4 godziny.
Metoda palenia
Wyjmij indyka i postaw na drucianej kratce. Ustaw wędzarnię na 80°C z dużą ilością biszkietów z jabłoni w stosie. Gdy szafka osiągnie odpowiednią temperaturę, umieść indyka z tacą lub folią na półce pod spodem, aby zebrać krople.
Wędzić przez 4 godziny lub do momentu, gdy temperatura rdzenia w najgrubszej części mięsa osiągnie 74°C.
Przykryj i ostudź przed włożeniem do lodówki - lub podawaj na gorąco (w tym celu usunęłabym skórkę, pokroiłam i podałam z sosem velouté i wszystkimi dodatkami).
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now