Jak zrobić wędzone Indyk
Szukasz idealnego wędzonego indyka na następne Święto Dziękczynienia? Jesteśmy z Tobą!
Ingredients
Indyk:
12 do 16 funtów świeżego lub mrożonego indyka
2 łyżki oleju rzepakowego
Do solanki:
½ szklanki sosu Worcestershire
⅓ szklanki brązowego cukru
1 szklanka soli koszernej
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka soli czosnkowej
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka proszku cebulowego
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
Preparation
Upewnij się, że indyk jest rozmrożony i usuń podroby. Weź wiadro o pojemności 5 galonów i wlej do niego 3 galony wody.
Dodajemy wszystkie składniki solanki i mieszamy aż wszystko się rozpuści.
Umieść indyka w wiadrze piersią do dołu, tak aby był całkowicie pokryty solanką.
Przykryj wiadro i zabierz je do lodówki. Niech tam posiedzi przez noc.
Wyjmij indyka z wiadra i osusz. Weź olej rzepakowy i natrzyj go na zewnątrz całego indyka. Połóż indyka na ruszcie, piersią do góry.
Ustaw temperaturę wędzarni na 105°C i rozgrzej ją.
Umieść indyka w wędzarni, używając bisquettes z orzechami pekan.
Gotuj i wędź indyka przez 3 do 4 godzin, a następnie ustaw wędzarnię na maksymalną temperaturę 320°F (160°C) i poczekaj, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 165°F (74°C). W tej części dym jest opcjonalny, pamiętaj tylko, że im dłużej dymisz, tym silniejszy będzie smak – dla mnie zwykle wystarczą pierwsze 4 godziny dymu.
Wyjmij go z wędzarni i odstaw na 30 minut przed podaniem.