How To Make Smoked Turkey

Jak zrobić wędzone Indyk



Szukasz idealnego wędzonego indyka na następne Święto Dziękczynienia? Jesteśmy z Tobą!

Ingredients

Indyk:

12 do 16 funtów świeżego lub mrożonego indyka

2 łyżki oleju rzepakowego

Do solanki:

½ szklanki sosu Worcestershire

⅓ szklanki brązowego cukru

1 szklanka soli koszernej

2 łyżki wędzonej papryki

1 łyżka soli czosnkowej

1 łyżka czarnego pieprzu

1 łyżka proszku cebulowego

1 łyżeczka zmielonego rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu

Preparation

Upewnij się, że indyk jest rozmrożony i usuń podroby. Weź wiadro o pojemności 5 galonów i wlej do niego 3 galony wody.

Dodajemy wszystkie składniki solanki i mieszamy aż wszystko się rozpuści.

Umieść indyka w wiadrze piersią do dołu, tak aby był całkowicie pokryty solanką.

Przykryj wiadro i zabierz je do lodówki. Niech tam posiedzi przez noc.

Wyjmij indyka z wiadra i osusz. Weź olej rzepakowy i natrzyj go na zewnątrz całego indyka. Połóż indyka na ruszcie, piersią do góry.

Ustaw temperaturę wędzarni na 105°C i rozgrzej ją.

Umieść indyka w wędzarni, używając bisquettes z orzechami pekan.

Gotuj i wędź indyka przez 3 do 4 godzin, a następnie ustaw wędzarnię na maksymalną temperaturę 320°F (160°C) i poczekaj, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 165°F (74°C). W tej części dym jest opcjonalny, pamiętaj tylko, że im dłużej dymisz, tym silniejszy będzie smak – dla mnie zwykle wystarczą pierwsze 4 godziny dymu.

Wyjmij go z wędzarni i odstaw na 30 minut przed podaniem.