Jak zrobić tradycyjne wędzone Turcja Święta Dziękczynienia
Pyszny wędzony indyk na Święto Dziękczynienia! Tylko prosta przyprawa i doskonałość Bradley Smoker.
Ingredients
20-funtowy indyk
6 Zmielonych ząbków czosnku
Świeże liście tymianku
Świeży posiekany rozmaryn
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
½ Łyżka soli koszernej
½ Funtowe masło
Preparation
Rozgrzej wędzarnię do 148°C przez 15 minut.
W małej misce dodaj masło, czosnek, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz i sól koszerną.
Oddziel skórę od piersi indyka i włóż mieszankę maślano-ziołową do tej „kieszeni”. Mieszanką pokrywamy całą pierś i doprawiamy całego indyka solą i pieprzem.
Wędzić indyka przez 3 do 4 godzin. Można użyć biszkoptów wiśniowych. Pożądana temperatura wewnętrzna wynosi 175°F (80°C) w udzie i 160°F (71°C) w piersi. Po wyjęciu z wędzarni indyk będzie nadal gotowany, aż do osiągnięcia końcowej temperatury w piersi wynoszącej 165°F (74°C).
Przed podaniem odstaw na 15 minut i ciesz się smakiem!