. Idealna wędzona kaczka Przepis na piersi
Sekret, który zrobił ten doskonały wędzony przepis na piersi z kaczką, leży w marynatie. Sok jabłkowy jest gwarancją, że mięso okaże się soczyste i delikatne. Podawać go sam. Lub spróbuj zrobić kanapkę, sałatkę, owijaj lub podawaj na makaronie.
Ingredients
2 Piersi z kaczki bez kości
2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka grubej soli koszernej
1 łyżka białego cukru
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Preparation
Wymieszaj sok z całą solą, cukrem i przyprawami, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Kaczkę ułożyć w naczyniu i zalać solanką. Obróć kaczkę kilka razy i przykryj naczynie folią spożywczą. Włóż rybę do lodówki i pozostaw ją w marynacie na 4 godziny
Połóż pierś kaczki na stojaku wędzarniczym.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając drewna wiśniowego, pekanowego, klonowego lub innego drewna.
Wędzić kaczkę przez około 2 ½ – 3 godziny lub do momentu, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 50°F.