Ciepły, słodki, słony i Wędzony Kurczak Sałatka
Trochę za pikantne na dni z sałatką, ale ciepłe ziemniaki, wędzony kurczak, solony karmelizowany orzech włoski, jabłko, liście sałaty i kremowe awokado naprawdę sprawdzają się jako smaczna przekąska na lunch.
Ingredients
Wyleczyć:
75 g soli morskiej
25 g miękkiego brązowego cukru
100 ml wrzącej wody
400ml zimnej wody
(porcja dla 4)
1 łyżeczka Dijon
1 łyżka białego octu balsamicznego
szczypta cukru
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
150 g połówek orzechów włoskich
30 g masła
30 g cukru
małe ziemniaki sałatkowe
1 duże jabłko,
1 średnie awokado
Preparation
Mam w zwyczaju maksymalnie wykorzystywać mojego kurczaka. Kupuję co tydzień pulchnego ptaka, którego sam sklejam - na jeden posiłek usuwam nogi, uda i skrzydła, na drugi piersi, a tuszka trafia do garnka z warzywami na bulion. W tym tygodniu bardzo pulchne piersi trafiły do wędzarni Bradley Smoker i zapewniły mi wystarczającą ilość super soczystego i smacznego wędzonego kurczaka, aby nakarmić cztery osoby na lunch.
Aby leczyć i palić piersi
Najpierw przygotuj solankę poprzez rozpuszczenie 75 g soli morskiej + 25 g miękkiego brązowego cukru W 100 ml wrzącej wody, po rozpuszczeniu dodać kolejną porcję 400ml zimnej wody w szczelnym pojemniku i wymieszaj. Zanurzamy piersi z kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut, nie dłużej niż godzinę, a następnie wyjmujemy, dokładnie opłukujemy i osuszamy na papierze kuchennym.
Ustaw wędzarnię Bradley na temperaturę w szafce 140°C/280°F i dodaj do stosu biszkiety z jabłoni.
Połóż piersi skórą do góry na drucianej kratce i wędź przez 1 godzinę lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie + 72°C (mierząc sondą w najgrubszej części).
Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia, zawiń i przechowuj w lodówce do czasu, aż będzie potrzebne.
Do sałatki przygotuj dressing mieszając 1 łyżeczka Dijon musztarda z 1 łyżka białego octu balsamicznego, szczypta cukru, I 2-3 łyżki oleju słonecznikowego. Dressing powinien być gęsty i kremowy.
Odłożyć na bok.
Pokrój wędzone piersi z kurczaka cienko i odstawić.
Miejsce 150 g połówek orzechów włoskich na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu, smaż przez kilka minut, aby je upiec, a następnie dodaj 30 g masła i 30 g cukru - wrzucić do rozpuszczenia i gdy tylko brązy cukrowe zdejmą się z ognia, lekko posolić i wysypać na papier kuchenny, aby ostygły.
Zagotuj kilka garści małe ziemniaki sałatkowe zmięknąć, odcedzić.
Będziesz także potrzebował 1 duże jabłko, wydrążone i pokrojone w plasterki, I 1 średnie awokado, obrane, obrane i pokrojone w plasterki.
Teraz przygotuj sałatkę, dzieląc ziemniaki na podgrzane talerze, posyp plasterkami awokado, jabłka, liśćmi sałaty i orzechami włoskimi, a wszystko posyp pokrojonym w cienkie plasterki wędzonym kurczakiem i kilkoma kroplami sosu sałatkowego.
Podawać.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now