Wędzony kurczak Bruschetta Przepis
Ingredients
12-15 Pomidorki koktajlowe
2 Wędzona pierś z kurczaka bez kości
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 pęczek świeżej bazylii
1 francuska bagietka (w plasterkach)
2 łyżki glazury balsamicznej
2 uncje kremowego sera do siekania jagnięciny
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
Użyte wyposażenie:
P10 Bradley Palacz
Termometr Mk4 z natychmiastowym odczytem
Składany stół Bradleya
Mikser na zmieloną kawę lub moździerz i tłuczek
2 arkusze folii
Ustawienie palacza Bradley:
Czas gotowania: 90 minut
Temperatura: 226°F lub 107°C
Drewno: szałwia
Czas palenia: 60 minut
Preparation
Ustaw Bradley Smoker na wskazane ustawienia.
Używając blendera do zmielonej kawy lub moździerza i tłuczka, zmiel następujące składniki na proszek. 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka suszonej szałwii. Przyprawę wlać do słoiczka i wykorzystać do przyprawiania kurczaka i pomidorów.
Dopraw pierś kurczaka przyprawą ze wszystkich stron i włóż do wędzarni Bradley Smoker. Ustaw minutnik na 60 minut. Gdy kurczak będzie wędzony przez 60 minut, wyjmij go z wędzarni.
Używając 2 arkuszy folii, połóż kurczaka na środku folii. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek do kurczaka i szczelnie owiń go folią. Podkręć temperaturę Bradley Smoker do 260°F. Umieścić z powrotem w wędzarni, aż wewnętrzna temperatura kurczaka osiągnie 50°C. (około kolejne 30 minut).
Pomidory pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Do posiekania pomidorów użyłam wielofunkcyjnej krajalnicy do warzyw. Wskazówka: to urządzenie oszczędza czas i sprzątanie. Następnie pokrój wędzoną pierś z kurczaka na małe kawałki i dodaj do miski. Dodaj trochę więcej mieszanki przypraw do kurczaka i pomidorów. Teraz dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego i wymieszaj.
Jeśli Twoja francuska bagietka nie została jeszcze pokrojona, zrób to. Posmaruj każdy kawałek chleba odrobiną roztopionego masła (dla smaku) i opiekaj. Czas zetrzeć kremowy serek jagnięcy na drobną ruszt. Ser ten będzie używany do dodatków.
Krojenie świeżej bazylii - umyj bazylię pod zimną wodą, zwiń liście wzdłuż w szczelną rurkę i pokrój bazylię w cienkie paski.
Przygotuj idealną bruschettę – użyj podpieczonego kawałka bagietki, dodaj mieszankę pomidorową, ser i pokrojoną w plasterki bazylię, a następnie polej glazurą balsamiczną.
Cieszyć się!
Autor: Bryan Edwards – Moody smakosz Tulsa