smoked tomato sauce recipe

Wędzony Sos pomidorowy



Prosty do zrobienia i mnóstwo smaku, ten wędzony sos pomidorowy będzie różny od całego sosu pomidorowego, który próbowałeś wcześniej.

Ingredients

4 duże, dojrzałe pomidory (użyłam pomidorów tradycyjnych)

3 ząbki czosnku, przekrojone na pół

¼ białej cebuli, pokrojonej w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

Sól pieprz

Preparation

Pomidory pokroić na ćwiartki i ułożyć na aluminiowej tacy

Wędź pomidory przez 1,5 godziny w temperaturze 200°F z biszkoptami hikorowymi

W średniej wielkości rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na małym i średnim ogniu

Dodaj czosnek i cebulę i smaż, aż będą przezroczyste

Dodaj wędzone pomidory do rondla i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, aż dostatecznie się zredukują. Mieszaj regularnie, aby sos nie przykleił się do dna patelni

Dodać ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku

Wolę mój sos pomidorowy o większej konsystencji, ale jeśli wolisz gładszy sos, zmiksuj go w blenderze lub blenderze ręcznym do pożądanej konsystencji