Wędzony Sos pomidorowy
Prosty do zrobienia i mnóstwo smaku, ten wędzony sos pomidorowy będzie różny od całego sosu pomidorowego, który próbowałeś wcześniej.
Ingredients
4 duże, dojrzałe pomidory (użyłam pomidorów tradycyjnych)
3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
¼ białej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Sól pieprz
Preparation
Pomidory pokroić na ćwiartki i ułożyć na aluminiowej tacy
Wędź pomidory przez 1,5 godziny w temperaturze 200°F z biszkoptami hikorowymi
W średniej wielkości rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na małym i średnim ogniu
Dodaj czosnek i cebulę i smaż, aż będą przezroczyste
Dodaj wędzone pomidory do rondla i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, aż dostatecznie się zredukują. Mieszaj regularnie, aby sos nie przykleił się do dna patelni
Dodać ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku
Wolę mój sos pomidorowy o większej konsystencji, ale jeśli wolisz gładszy sos, zmiksuj go w blenderze lub blenderze ręcznym do pożądanej konsystencji