Mole Chicken

Smoked Mole Sauce Recipe



Mole Sauce is a traditional marinade and sauce from Mexico. It is an intense blend of flavors that includes chilies, chocolate, fruit and lots of spices. Use this sauce for enchiladas, baked mole chicken, burritos, or whatever your mole needs may be!

Ingredients

3 Oz ciemna czekolada – grubo posiekana

1 Suszone chili guajillo – pozbawione łodyg i nasion

1 Suszone chilli ancho – pozbawione łodyg i nasion

2 Suszone chili chipotle – pozbawione łodyg i nasion

1 ½ szklanki bulionu warzywnego

2 tortille kukurydziane, pokrojone w 1-calowe paski

1 Pomidor – przekroić na pół w poprzek

3 pomidory - przekrojone na pół w poprzek

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 Mała cebula – pokrojona w plasterki

4-6 ząbków czosnku, grubo posiekanych

¼ szklanki blanszowanych orzeszków ziemnych (niesolonych i pozbawionych skórki)

2 łyżki rodzynek

1 łyżka nasion kminku

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 laski cynamonu

3 Całe goździki

3 Całe jagody ziela angielskiego

1 łyżka białego cukru

½ łyżeczki soli

Bisquettes o smaku Bradleya - klon

Preparation

Ciemna czekolada wędzona na zimno z bisquettesami o smaku klonowym przez 1 godzinę, do 2 godzin.

Smażyć chili na suchej patelni na średnim ogniu przez około 3 minuty. Będą ciepłe i aromatyczne.

Podgrzej 1 szklankę bulionu warzywnego w rondlu, aż zacznie się gotować.

Chilli przełożyć do blendera z 1 szklanką bulionu warzywnego.

Smażyć paski tortilli na suchej patelni na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią. Do blendera dodać bulion i chilli.

Pozostaw chilli i tortillę w blenderze, aby namoczyły się na 10 minut.

Smaż pomidory i pomidory na suchej patelni, aż będą miękkie i czarne, około 3 do 4 minut z każdej strony.

Dodaj pomidory i pomidory do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Do dużego rondla wlej olej i podgrzej na średnim ogniu. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, orzeszki ziemne, rodzynki, laski cynamonu, goździki, ziele angielskie, nasiona kminku i tymianek. Gotuj, aż cebula będzie miękka.

Usuń laski cynamonu, ziele angielskie i goździki.

Dodaj pozostałą mieszaninę cebuli do blendera i zmiksuj na gładkie puree.

Wlać mieszaninę do dużego garnka z sosem i podgrzać na średnim ogniu.

Dodać czekoladę, pozostałe ½ szklanki bulionu warzywnego, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.

Teraz użyj tego sosu do enchilad, pieczonego kurczaka z kretem, burrito lub czegokolwiek, czego potrzebuje twój kret!

Przepis autorstwa: Leny Clayton

Klon
 Drewno

Bisquettes klonowy dla palaczy Bradley

Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.

Shop Now