Pikantny Sos z kurczaka
Są pewne czasy, w których potrzebujesz czegoś, aby kopać kurczaka na grillu… stanie się twoim „sosem określonym czasem”. Pikantne, słodkie, małe kopnięcie… to wszystko, czego będziesz chciał i więcej. Przygotuj się na wypełnienie swojego życia tańcem z ust!
Ingredients
3 łyżki pasty gochujang
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
Preparation
Połącz wszystkie składniki w misce. Wymieszaj razem. Otóż to!
Jedyne, o czym należy pamiętać, to to, że jest to sos wykończeniowy. To nie jest marynata. Jeśli położysz to na kurczaka na płonącym grillu, spaliłby się i nie smakowałby tak dobrze.
Nasza sugestia jest taka, że kilka minut przed wzięciem kurczaka na obiad, posmaruj go nim i pozwól mu ostygnąć w ogniu z grilla. Staraj się nie zostawiać go na ogniu zbyt długo. Chcesz, aby sos zastygł na mięsie, a nie przypalił pyszną przekąskę.
Przepis autorstwa: Cory Walby – Kuchnia testowa w sobotni wieczór