Bradley Smoked Red Pepper, Tomato & Chilli Dip

Bradley Wędzony czerwony pieprz, pomidor i chili Zanurzać

Sandra Tate

W końcu mamy słońce i ciepło, a jaki jest lepszy sposób na rozpoczęcie grilla niż pyszne zanurzenie? Dla żywych kolorów i smaku ten jest trudny do pokonania.

Ingredients

3 duże czerwone papryczki ramiro

4 duże dojrzałe pomidory

1 czerwone chili

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony

sok z ½ cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól pieprz

Preparation

Aby uzyskać bardziej intensywny smak, przed wędzeniem zgrilluj paprykę i chili – oznacza to grillowanie na czarno; jeśli nie grillujesz tak ostro, skórka nie odpadnie.

Ponadto, jeśli nie pokryjesz całkowicie plastikiem, skórki ponownie nie odpadną. Tyle wiem z gorzkiego doświadczenia i szczegółowo wyjaśniłem tę metodę poniżej.

Podczas gdy warzywa się dymiły, wędziłam też trochę soli morskiej, żeby ją doprawić i wykorzystać później – trzymaj w osobnym, oznakowanym słoiku.

Metoda:

Rozpocznij wędzarnię Bradley z zaledwie 2-3 biszkietami dębowymi w stosie.

W międzyczasie rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Paprykę i chili ułóż na blasze do pieczenia i grilluj, aż skórka się zarumieni, od czasu do czasu obracając, aż cała powierzchnia się zarumieni, a papryka się zapadnie. Natychmiast przenieś do plastikowej torby, luźno zawiąż i pozostaw do momentu, aż ostygnie na tyle, że będzie można go wziąć. Teraz usuń skórkę (łatwo odejdzie), a następnie rozetnij miękki miąższ, aby usunąć nasiona i rdzeń, a następnie wyrzuć. Po podobnym usunięciu skórki z chili możesz pozostawić nasiona lub przynajmniej część z nich, aby danie dobrze się podgrzało. Umieść miąższ chili i papryki w płytkiej misce.

Wykonaj małe nacięcie na skórze pomidorów u góry i u dołu. Włożyć do miski i zaparzyć wrzącą wodą. Po 3 minutach odcedź pomidory i zdejmij skórkę, która będzie już luźna. Każdą przekrój na pół i kciukami wypchnij nasiona, wyrzuć. Dodaj połówki pomidorów do czerwonej papryki i chili, skrop odrobiną oliwy z oliwek i przenieś na półkę w wędzarni Bradley Smoker. Palę do godziny (ja paliłem 30 minut, ale wtedy lubię subtelne zadymienie).

Do małego robota kuchennego włóż wędzoną paprykę, pomidory i chili, dodaj czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i pozostałą oliwę z oliwek. Zmiksuj na gęstą pastę, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i sprawdź doprawienie, w razie potrzeby dopraw. Dip powinien ostygnąć przez kilka godzin przed podaniem z gorącym chlebem pitta i innymi daniami mezze.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now